Кралица Елизабет Втора отбелязва днес 70 години на британския трон. Никой от предшествениците ѝ не е постигал подобно нещо през последните 1000 години и само няколко монарси по целия свят са се задържали толкова дълго.

95-годишната Елизабет стана кралица на Великобритания и повече от дузина други страни и територии, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия, след смъртта на баща си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г.

Новината ѝ съобщава съпругът й принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст, след повече от седем десетилетия до нея. Тогава те са били в Кения на международна обиколка.

Елизабет ще отбележи "Денят на възкачването" на трона насаме, както е обичайно, без да го отбелязва като нещо за празнуване. Но през юни ще има четири дни национални събития, за да отбележат нейния платинен юбилей.

"Това е момент за национален празник, който в същото време ще бъде ден на смесени емоции за Нейно Величество, тъй като денят също така отбелязва 70 години от смъртта на нейния любим баща Джордж VI", каза премиерът Борис Джонсън пред парламента в сряда, като благодари на монарха за "неуморната й служба".

Елизабет продължи да изпълнява служебните си задължения и след като надхвърли 90-годишна възраст, но напоследък рядко е виждана публично, откакто прекара нощ в болница миналия октомври заради неуточнено заболяване и след това беше инструктирана от лекарите да си почине.

Въпреки това Бъкингамският дворец в петък разпространи кадри преди специалния ден в неделя, показвайки как тя гледа предмети от предишни кралски юбилеи. Сред тях е ветрило, подарено на пра-прабаба ѝ кралица Виктория, в чест на нейната 50-та година на трона през 1887 г., подписано от семейството, приятели и политици. В събота имаше нови видео кадри как разрязва торта.


По ирония на съдбата Елизабет не е била предопределена да бъде монарх при раждането си и е станала кралица само защото чичо й Едуард VIII абдикира, за да бъде със своята любима - американката Уолис Симпсън.

Но през 2015 г. тя изпревари Виктория като най-дълго управлявалият владетел на Великобритания в поредица от монарси, която води началото си от норманския крал Уилям I, завладял Англия през 1066 г.

"Неизбежно, един дълъг живот може да премине покрай много важни етапи - моят собствен не е изключение", каза Елизабет II през 2015 г., добавяйки, че рекордът не е нещо, "към което някога съм се стремяла". Синът ѝ и наследник принц Чарлз каза, че това е момент, от който други хора са се вълнували повече от нея.

Макар и дребна на ръст тя е извисяваща се фигура във Великобритания в продължение на седем десетилетия на огромни социални, икономически и политически промени, включително края на Британската империя.

Когато се възкачва на трона, Йосиф Сталин, Мао Цзедун и Хари Труман управляваха Съветския съюз, Китай и Съединените щати, докато Уинстън Чърчил беше британски премиер. В нейно име са управлявали 14 министър-председатели - една четвърт от всички, които са били на този пост след Робърт Уолпол преди 300 години. По време на нейното управление е имало 14 президенти на САЩ и се е срещала с всеки от тях с изключение на Линдън Джонсън.


Като дейтващ най-възрастен и най-дълго управлявал монарх в света, нейното глобално присъствие също е значително и тя запазва аура от почти ненадмината мистика.

"Показателното е, че когато държавните глави се срещат, независимо дали става дума за конференцията на G7 или климатичната COP, те искат да се срещнат с кралицата", казва Анна Уайтлок, професор по история на монархията в лондонския Сити университет.

"Те може да са президенти или държавни глави в собствената си страна, но има нещо доста магическо в тази миниатюрна жена.

Смята се, че само шепа монарси са царували по-дълго от Елизабет. Счита се, че френският крал Луи XIV държи рекорда за суверен на държава, защото е управлявал 72 години Собхуза II беше крал на Свазиленд почти 83 години до смъртта си през 1982 г.

Въпреки че обществената привързаност към нея остава силна, като близо четирима от всеки пет британци имат благоприятно мнение, самата монархия претърпя редица неотдавнашни удари, включително смъртта на принц Филип миналата година, съдебно дело за сексуално насилие в САЩ срещу втория ѝ син принц Андрю и обвиненията на вука ѝ принц Хари и съпругата му Меган за расизъм м кралския двор. Това за пореден път повдига въпроси относно дългосрочното бъдеще на институцията.

"Мисля, че тя не подлежи на критика", каза професор Върнън Богданор, експерт по британска конституционна история. "Не че никога не е бъркала. Тя някак си инстинктивно разбира това, което може да наречете душата на британския народ."

Дневник