Възможно е да се наложи спиране на достъпа в Европа до услуги като "Фейсбук" и "Инстаграм", ако не бъде договорена трансатлантическа рамка за трансфер на данни.

Предупреждението е от доклад, който собственикът на двете мрежи - компанията, известна от октомври като "Мета" - е изготвил за американския финансов регулатор SEC.

Разтърсваната от рекордно обезценяване "Мета" вижда проблема в европейските регулации на данни, които я възпрепятстват да съхранява данни на европейци на американски сървъри. Тезата на "Мета" е, че възможността да обработва данните другаде е жизненоважна за бизнеса ѝ, включително за рекламите.

По-късно за британското издание City AM "Фейсбук" уточни: "Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се изтеглим от Европа, но простата реалност е, че "Мета", а и много други бизнеси, организации и услуги, зависят от прехвърлянето на данни между ЕС и САЩ, за да осъществяват глобални услуги."

Защо точно сега

В Евросъюза в момента е в ход дебат за преразглеждане на условията, при които данни се изнасят извън ЕС. Сегашните договорености между блока и компании като "Фейсбук" биват критикувани от някои политици (национални и европейски), а през 2020 г. Съдът на ЕС обяви за невалидно споразумение за трансатлантически трансфер на данни, Privacy Shield, което бе необходимо за редица услуги - от облачна инфраструктура до финансови въпроси, решавани от бизнеса.

"Мета" започна оттогава работа по споразумения за споделяне на данни с европейски държави. Процесът обаче не се увенчава с успех засега и в доклада се казва, че предоставянето на услуги може да пострада при невъзможност да се прехвърлят данни "между и сред страните и регионите", в които действа.

Има и уточнение, че компанията продължава да работи по нови, трайни споразумения. Проблемът е, че ако не успее и ако Европа преразгледа сегашните договорености, "вероятно няма да можем да предлагаме много от значимите си продукти и услуги, включително "Фейсбук" и "Инстаграм", в Европа, а това би се отразило съществено и неблагоприятно на бизнеса ни, финансовото ни състояние и резултатите от дейността ни".

В момента данните на потребителите на "Фейсбук" и "Инстаграм" се съхраняват както на европейски, така и на американски сървъри. Потърсен за коментар от City AM, вицепрезидентът на "Мета" за глобални въпроси, бившият лидер на британските либерали Ник Клег, казва, че това би било пагубно за част от бизнеса в ЕС, зависеща от мрежите за услуги и реклами, но и за всички, чиито операции включват трансфер на данни. Малък германски стартъп няма да може да работи с доставчик на облачни услуги в САЩ, а испанска компания, разработваща продукти, няма да може да действа в няколко часови зони.

Дневник