Когато дойде дългоочакваният уикенд, много от нас се оказват в ситуация, в която не знаят как да прекарат почивните дни продуктивно, за да си починат и да съберат сили за новата седмица. Психоложката Вероника Сисьова дава компетентни съвети за прекарване на почивката, които ще ви помогнат да се освежите и да стартирате работния процес на пълни обороти.

Първото и най-важното нещо - отделете си достатъчно време за сън. Много млади хора предпочитат да прекарват уикенда, като стоят до късно в заведение, сред приятели или вкъщи пред телевизора. В това няма нищо лошо, но се уверете, че ще намерите достатъчно време да компенсирате прекараното в безсъние време.

Откажете се от алкохола и нездравословна храна. Вредните навици отнемат енергията ви, нарушават емоционалния баланс и ви правят по-уморени.

Всеки от нас в почивните дни има редица битови и рутинни работи, затова по-добре е предварително да се направи списък какво имате да свършите. След това отмятайте приключените задачи. Подобна практика помага да производството на допамин в мозъка, който от своя страна повишава настроението, ефективността и стимулира желанието да се свърши още повече.

Колкото и работа да имате в къщи, никога не забравяйте нуждата от активна почивка. Задължително отделете част от уикенда за спа-процедури, масаж или сауна - нещо, което ще помогне да се отпуснете и да се рестартирате.

Мини пътуване - един от най-добрите начини да се заредите със сили е като преживеете нови емоции. Те дават психически сили и оригинални идеи. Не пропускайте и срещите с близки, приятели, хора, които ви подкрепят и вдъхновяват - почивка и мотивация 2 в 1.

Ако ви чака тежка работна седмица, отделете малко време за подготовка - така ще ви бъде по-спокойно в понеделника. Планирайте предварително и си направете списък със задачите и срещите за седмицата. Също така предварително съберете работната си чанта и поставете в ред нещата си.

Може също така да решите какви дрехи и обувки имате намерение да носите през седмицата и ги пригответе, като ги почистите и изгладите. Подготовката ще повдигне настроението, ще ви мотивира и ще ви помогне да се почувствате уверени в себе си, както и ще събуди желание да се движите напред в работата. /Дарик