Големите китайски стрийминг платформи цензурираха ЛГБТК-сюжетна линия в популярния телевизионен сериал "Приятели". Цензурата взриви социалните мрежи.

В първия епизод разговорите относно бившата съпруга на героя Рос, Карол Уилик, която се развежда с него, след като разбира, че е лесбийка, бяха изрязани. Голямата китайска ножица е играла и по други сцени със сексуални разговори, които също са били редактирани.

В оригиналната версия Рос споменава, че "имаше само една жена" за Карол, която го напуска заради приятелката си Сюзън Бънч.

„Приятели“, в който участват Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат Лебланк, Матю Пери и Дейвид Шуимър като шестима приятели, живеещи в Ню Йорк, е изключително популярен в Китай с изключително лоялни фенове.

Шоуто дебютира на китайските стрийминг платформи Sohu video и iQiyi през 2012 г. без никаква цензура.

След нарастващата популярност на специалния епизод „Friends: The Reunion“ от 2021 г., в който шестимата главни актьори се събират, за да си спомнят за шоуто, китайските стрийминг платформи заедно закупиха правата за излъчване на шоуто.

На места редакциите са откровено неадекватни: така например в оригиналната версия Рос казва „Жените могат да имат множество оргазми“ в разговор за предимствата на мъжете и жените. По всички платформи, обаче, вече върви цензурираната версия, в която думите на Рос звучат така: „Жените имат безкрайни клюки“, въпреки че оригиналния саундтрак и английски субтитри са запазени.

Според много потребители смешната цензура е „обида за нашето ниво на английски език“.

Цензурата е резултат от затягането на контрола на китайското правителство върху медиите и развлеченията.

През 2016 г. Китай издаде нови насоки, според които телевизионните предавания не трябва да включват сюжетни линии, включващи гей връзки, както и други теми, които „преувеличават тъмната страна на обществото“. Документът от осем страници се позовава на "вулгарно, неморално и нездравословно съдържание" и се смята, че хомосексуалността, извънбрачните връзки, връзките за една нощ и любовта на непълнолетни са забранени./БГНЕС