Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания на Българската академия на науките (ИКИТ – БАН) ще полети в космоса на 19 февруари. Това съобщиха от БАН.

Ръководител на колектива, разработил прибора, е проф. дфн Цветан Дачев. Членове са учените доц. д-р Митьо Митев, гл. ас. Борислав Томов, гл. ас. Юрий Матвийчук и инж. Пламен Димитров от секция „Слънчево-земна физика“. Това е 23-тият прибор, разработен в секцията, който ще работи в космоса.

Приборът е създаден по поръчка на американската фирма „Технологии за космическото пространство“ (Space Environment Technology, Pacific Palisades, CA, USA) и е част от модула ARMAS (Automated Radiation Measurements for Aerospace Safety). След успешни изпитания е подготвен за изстрелване към Международната космическа станция (МКС).

Модулът ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще измерват едновременно дозата космическа радиация на Японския експериментален модул, който е част от японския сегмент на МКС. След период от 6 месеца до една година ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще бъдат върнати на Земята за анализ на натрупаните данни. Дозата космическа радиация е ключов параметър за здравето на космонавтите и астронавтите на борда на МКС.

Изстрелването на ARMAS е предвидено за 19 февруари 2022 г., и ще се осъществи с ракетата на фирмата Northrop Grumman – Antares от космическата площадка на НАСА на източния бряг на щата Вирджиния, САЩ.

Репортаж от изстрелването на ракетата ще се предава на живо по телевизията на НАСА.

Дарик