По време на редицата срещи на Владимир Путин в Кремъл, посветени на напрежението около Украйна, една бяла дълга маса привлече световното внимание. На нея седнаха и Еманюел Макрон, и Олаф Шолц. Масата се оказа италианско производство, дело на малка семейна фирма, която е доставила още дузина подобни маси в други зали на Кремъл, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя е дълга 6 метра и вече породи безчет карикатури в интернет. Семейната фирма производител е "Оук" (Оaк). Пред Ройтерс Ренато Полоня, собственик на фирмата, разказва, че масата е част от мебелите, поръчани от Кремъл по договор от 1995-1997 г. Общо фирмата е доставила мебели за 70 зали и стаи в Кремъл, но дългата маса е наистина върхът на айсберга, разказва Полоня.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е избрал да дискутира Украйна и напрежението със Запада със своите събеседници именно около тази маса заради голямото разстояние. И Макрон, и Шолц отказаха да си направят руски тест за COVID-19, което наложи спазването на дистанция.

Масата е изработена от бук, лакирана е в бяло и е със златни кантове. Днес тя би струвала 100 000 евро, разказва Полоня. Той се радва, че сега снимки на масата има навсякъде, но се надява и, че тя ще донесе късмет и дискусиите около нея ще спрат евентуална война в Украйна.

По силата на договора с Кремъл италианската фирма е декорирала общо 7000 квадратни метра от Кремъл, на цели два етажа, в това число и личната резиденция на президентите. Италианските специалисти са проучили архивите, за да пресъздадат облика на Кремъл отпреди Октомврийската революцията през 1917 г.

Договорът е бил за сума, равностойна днес на между 40 и 50 милиона евро. Цялото обзавеждане е било направено в Италия и докарано в Русия, после проверено със специални скенери за евентуални шпионски устройства, вградени в него, и накрая вкарано в Кремъл. Това е била най-голямата поръчка за един клиент, който е имала италианската фирма, разказва Полоня, но допълва, че неговата компания работи с клиенти по целия свят, в това число и с кралските дворци в Бруней и Тайланд.

Фирмата е основана от дядото на Полоня и има около 50 служители. Според Полоня тя представлява най-доброто от Италия - семеен бизнес, в който познанията и ресурсите се предават от поколение на поколение.
Снимките на Путин, седящ в единия край на масата, бяха възприети от мнозина и като знак, че той може би е все по-изолиран, въпреки че Песков отрича това, отбелязва Франс прес.

А сред карикатурите, породени от снимките от срещата Путин-Макрон, имаше такива показваща ги да играят тенис на маса и друга, в която към тях се бяха присъединили и участниците в Тайната вечеря. Карикатури с мечки, с вълк, както и с "отрицателни политически герои", като Тръмп, също не липсваха. А заради това, че масата бе до съвършенство полирана, една от карикатурите показа и двойка фигуристи да изпълняват волна програма върху нея.

Клуб Z