Ежедневните домакински дейности като миене на съдове, градинарство и готвене могат да намалят риска от сърдечни заболявания, установи американско проучване, цитирано от електронното издание "Хелтдей".

Изследването е на специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Според данните при жените, които поне четири часа дневно се занимават с домакински дейности, има 43 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания, 30 процента по-малка вероятност от инсулт и 62 процента - от смърт в резултат на кардиологичен проблем в сравнение с тези, отделящи под два часа всеки ден за домашна работа.

Подобно на ходенето и други видове упражнения, ежедневните дейности вкъщи подобряват кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Освен това помагат за поддържане на нормално тегло, като всичко това допринася за здравето на сърцето, обяснява Стив Нгуен, който е сред авторите на проучването.

За целите на изследването повече от 5400 доброволки една седмица са носели специално устройство, с което се проследява колко време прекарват в седнало положение, дори в превозно средство, стоят неподвижно, участват в ежедневни дейности (обличане, приготвяне на храна или градинарство) , ходят или тичат. Компютърни алгоритми са помогнали на изследователите да класифицират получените данни.

Жените са били на възраст между 63 до 97 години и не са имали кардиологични заболявания при започването на изследването. Данни са събирани около 6,5 години, през които 616 участнички са диагностицирани със сърдечно-съдови заболяване, а 331 са починали в резултат на такъв проблем.

Дамите, които прекарват повече време в изправено положение и движение, са по-малко склонни да развият сърдечно заболяване и/или да умрат от него, показват резултатите.

Колкото повече стоите прави, толкова по-големи са ползите, категорични са авторите на изследването.

Средно жените в проучването около 3,2 часа дневно осъществяваха двигателна активност и 9,6 часа бяха в седнало положение, казва Андреа Лакроа, която е съавтор на проучването. От секундата, в която краката докоснат пода сутрин,  до връщането в леглото вечерта, всичко се брои.

"Помислете за всички неща, които обичате да вършите и са свързани с движение - правете повече от тях", съветва Нгуен.

Градинарството или домакинската работа обаче не са непременно заместител на по-енергични форми на упражнения, посочва той.

Данните от изследването са публикувани онлайн в Списанието на Американската асоциация по сърдечни заболявания. 

Дарик