Седмицата на модата в Милано продължава от четвъртък под сянката на руското нахлуване в Украйна и възможните икономически последици, след като Западът се насочва към по-тежки санкции, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителят на италианския моден съвет каза, че износът на луксозни стоки в Русия за над един милиард евро може да бъде изложен на риск, въпреки че руските клиенти се завръщат в Милано за пръв път от началото на пандемията с помощта на споразумението правителството да признава ваксинирането с руската "Спутник V" за пътуващите по работа.

"Ако нещата продължат по този начин, ще има щети", каза пред Асошиейтед прес Карло Капаса, президент на Италианската национална модна камара. "Но сега не е моментът да се мисли за икономическите последици, а за вредите, които човек си нанася".

Дори и на подиума да не е видно, инвазията върви на заден план, докато светът на модата прави ревюта и осъзнава за пореден път, че светът може да се промени за миг. Точно преди две години, по време на прегледа на модната седмица през февруари, край Милано бе регистриран първият случай на Запад на местно разпространявания коронавирус.

"Излизаме от пандемията. Не искам да мисля за европейска война. Стига ни вече", каза Ариана Касадеи, трето поколение от фамилия производители на обувки от Емилия-Романя.

В четвъртък в Милано "Prada" показа прагматизъм на подиума. Топове с презрамки са хитът за следващата зима и бележат втората година от творческото партньорство на Миуча Прада и Раф Симънс.

Полата на сезона е трипластова и смесва кожа, плетива, кадифе и воал, понякога украсени с пайети и кристали.

Саката са с дамски кройки, без закопчаване и се комбинират с плисирани вълнени поли - повей от 50-те години на миналия век.

dir.bg