Русия няма да вземе участие в тазгодишния песенен конкурс "Евровизия" заради военното нападение на Украйна, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от Ройтерс.

Украйна и няколко други обществени радио и телевизионни компании поискаха изключването на Русия. Председателят на украинската държавна радио и телевизионна компания "Суспилне" Микола Чернотицки написа до Европейският съюз за радио и телевизия: "Руското участие в "Евровизия", като нашественик и нарушител на международното право подкопава самата идея на конкурса". Той изтъкна, че руското обществено радио и телевизия е "водещ елемент в информационната война на руското правителство срещу Украйна.

Финландия заяви, че няма да изпрати свой представител на финалите, ако бъде позволено на Русия да участва.

Обществените радиотелевизионни компании на Украйна, Швеция, Дания, Нидерландия, Литва и Норвегия също призоваха Русия да бъде изключена.

"Решението отразява загрижеността, че в светлината на безпрецедентната криза в Украйна, включването на руски участник ще срине престижа на конкурса", заяви Европейският съюз за радио и телевизия.

Руското нашествие в Украйна предизвика много санкции от страна да западните държави, както и изключване на Русия от много международни спортни състезания.

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е насрочен за 14 май в Торино, Италия. Русия още не е предложила свой представител.

Русия е участвала 23 пъти в конкурса "Евровизия". Неин представител го спечели през 2008 г.

dir.bg