Руските олигарси са новата цел на 19-годишния Джак Суийни, който стана известен с това, че проследяваше полетите Илън Мъск.

Студентът по информационни технологии от Университета в Централна Флорида създаде нов профил в "Туитър", посветен на движението на частните самолети на руски милиардери. Това става в момент, в който се увеличава натискът срещу тях заради войната в Украйна.

В профила се показват време и карта на излитанията и кацанията на частните самолети на някои руски милиардери. За три дни акаунтът Russian Oligarch Jets вече има 240 хиляди последователи.

"Сигурен съм, че някои хора ще опитат да изритат част от тези олигарси от САЩ или от други страни, когато разберат, че са там", заяви Суийни пред "Евронюз". И добави, че няма някакви притеснения, тъй като се намира в САЩ.

Миналия месец тийнейджърът привлече внимание със създаването на профил, следящ самолета на Мъск. Изпълнителният директор на "Спейс Екс" дори предложи 5000 долара на Суийни, за да спре, като заяви, че така се застрашава сигурността му.''

В случая с руските олигарси младежът използва списъка с частни самолети и хеликоптери, следени от блога Radar spots.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че ЕС ще замрази луксозно имущество на руските олигарси като част от опитите за спиране на войната в Украйна.

Дневник