Може да консумираме хляб, яйца, банани и мляко всеки ден, но не трябва да забравяме за препоръките на специалистите. Докато се опитваме да си набавим повече витамини и минерали, можем да предозираме и да навредим на здравето си, пише Bright Side. Ето какво е препоръчителното количество храна на ден:

2 банана на ден

Бананите осигуряват на тялото жизненоважни хранителни вещества и фибри. Добре е да хапвате по 2 банана на ден като закуска. Те могат да намалят подуването, да контролират апетита и да заменят преработените захари. Експертите казват още, че бананите не са достатъчни за закуска. В началото те ще ви дадат бърз тласък, но скоро ще се почувствате отново уморени и гладни.

7 яйца на седмица

Рисково е да се ядат много яйца, особено за хора със сърдечни заболявания. Специалистите препоръчват до едно яйце на ден за повечето хора и по-малко за хора с висок холестерол. Ако сте здрави, може да си позволите по 7 яйца на седмица.

1 чаена лъжичка сол на ден

Възрастните трябва да ядат не повече от 6 грама сол на ден - това е около 1 чаена лъжичка. И това количество трябва да включва цялата солена храна, която консумирате, включително сирене, салам и чипс.

Внимавайте колко сол давате на децата:

     От 1 до 3 години - 2 г сол на ден
     От 4 до 6 години - 3 г сол на ден
     7 до 10 години - 5 г сол на ден
     11 и повече години — 6 г сол на ден

4. Една и половина супени лъжици зехтин на ден

Една и половина супени лъжици зехтин на ден ще бъде страхотен бонус за вашето здраве. Внимавайте как го консумирате. Когато зехтинът се готви на силен огън, той губи свойствата си.

6 чаени лъжички захар на ден

Изследователите предлагат да се консумират не повече от 6 чаени лъжички захар на ден за повечето жени. Мъжете могат да ядат до 9 чаени лъжички.
Ако пиете една кутия подсладена със захар напитка на ден, без да намалявате калориите другаде, можете да качите килограми.
 
3 чаши мляко на ден

Специалистите по хранене препоръчват възрастните да пият 3 чаши или 732 мл мляко на ден, за да получат максимални ползи. Но бъдете внимателни, ако имате непоносимост към него.

3 чаши черен чай

9 различни проучвания показват, че пиенето на 3 чаши черен чай на ден намалява риска от инсулт. Все пак внимавайте с тази напитка, ако имате безсъние или други индивидуални противопоказания.

 4 чаши черно кафе на ден

Няколко проучвания показват, че пиенето на 4 чаши (945 мл) кафе на ден е безопасно за повечето здрави възрастни. Хората, които пият до 4 чаши кафе дневно, имат много по-малък шанс да развият всякакъв вид чернодробно заболяване. Това обаче не означава, че трябва да започнете да го пиете, ако не го понасяте или имате други медицински проблеми.

ДАрик