Уестърнът "Силата на кучето" и научнофантастичният "Дюн" получиха най-много отличия БАФТА на състоялата се снощи церемония в "Роял Албърт Хол" в Лондон. Наградите на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство се връчват две седмици преди Оскарите и се смятат за сигурен белег за успех при определянето на носителите на най-престижната статуетка в света на киното.

Филмът на Джейн Кемпиън "Силата на кучето", който имаше номинации в 8 категории, завоюва най-престижните награди на вечерта - за най-добър филм и за най-добър режисьор. Кемпиън е едва втората жена с две номинации за "Оскар". Първата беше за "Пианото" през 1993 г.

Третата филмова екранизация на популярния роман на Франк Хърбърт имаше изключителен успех и взе най-много статуетки на събитието. Тя победи в 5 от 11-те категории, за които беше номинирана: визуални ефекти; звук; дизайн на продукция; операторско майсторство (от Грег Фрейзър, който притежава набор от признания в същата сфера) и оригинална музика - композирана от Ханс Цимер, който е любител на книгите от детство и пренебрегва обичайния си партньор Кристофър Нолан, за да работи върху "Дюн".

Черно-белият полубиографичен филм "Белфаст", който бе номиниран в 6 категории, беше обявен за най-добър британски филм на годината. "Белфаст" се основава отчасти на живота на режисьора - Кенет Брана, и детството му в Северна Ирландия.

Призът за чуждоезиков филм отиде при японския режисьор Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми".

Най-добрите актьори

Уил Смит спечели оспорваното състезание за най-добра мъжка роля срещу Бенедикт Къмбърбач с ролята си на бащата на световните тенис шампионки Серена и Ванеса във филма "Методът "Уилямс". За най-добра актриса бе избрана Джоана Сканлън за "След любовта".

Наградата за женска поддържаща роля спечели Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история", а мюзикълът беше удостоен с приз и за най-добър кастинг. За най-добра поддържаща мъжка роля бе отличен Трой Коцур с "CODA: Дете на глухи родители". Той е и първият глухоням актьор, който печели награда БАФТА. Същият филм взе наградата и за най-добър адаптиран сценарий от Сиан Хедер.

Наградата за оригинален сценарий отиде при Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица". Джеймс Самюел спечели признание за изключителен дебют на британски сценарист, режисьор и продуцент с филма "The Harder They Fall".

Серията от филми за Джеймс Бонд празнува своя 60-годишен юбилей, а 25-та му продукция - "Смъртта може да почака", получи отличие за монтаж. Актрисата Лашана Линч, която се превъплъщава в "Агент 007", бе избрана от публиката за "Изгряваща звезда".

Най-добър анимационен филм бе "Енканто", а най-добър документален - "The summer of Soul". В късометражната категория спечелват документалната драма "The Black Cop" и анимацията "Do not feed the pigeons".

В категорията костюми отличието взе продукцията "Крюела", а за грим и прически - "Очите на Тами Фей".

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство отличава най-добрите британски и чуждестранни екранни продукции, като награждава пълнометражни и документални филми, излъчени в кината във Великобритания.

Съпричастност с Украйна

Председателят на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство Кришненду Маджумдар откри церемонията с послание към Украйна: "Ние сме солидарни с онези, които смело се борят за своята страна и споделяме надеждата им мирът да се върне".

Част от актьорите също използваха отреденото си време на сцената, за да говорят за започната от Москва война, а водещият церемонията - австралийският комик Ребел Уилсън, декларира мнението си, показвайки среден пръст на руския президент Владимир Путин.

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач - една от големите звезди на вечерта, закачи на ревера си значка с цветовете на украинското знаме: "Това е много страшно и тъжно време", заяви той. Йонас Похер Расмусен - режисьор на номинирания за най-добър анимационен филм "Бягство", заяви, че е "сюрреалистично" да бъдеш на церемония по награждаване, докато "светът гори". Според него изображенията на милионите хора, преживели тази трагедия, засилват идеята, че "тези истории трябва да бъдат разказани".

Дневник