Увеличаващото се градско население по света може да се окаже заплаха за биоразнообразието на планетата, предупреждават учени от Йейлския университет, цитирани от в. "Дейли мейл".

В бъдеще все повече хора ще живеят в градовете. До 2050 г. се очаква общата градска площ да се увеличи с 1,53 млн. кв. км, според изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Разрастването на градовете неизбежно ще засегне природните зони. Проучването показва, че около 855 животински вида ще бъдат изложени на заплахата да изчезнат.

Най-застрашени са видовете, които се срещат в Централна Америка, Мексико, Карибския басейн, Хаити, Нигерия, Камерун, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Бразилия, Еквадор. Много от тези региони, обитавани от най-различни птици и животни, са известни като "горещи точки на биоразнообразието". Те обаче са и най-уязвимите и се нуждаят от защита.

Учените са включили яванското лори и рядка птица от семейство Врабчови в списъка на видовете, застрашени от изчезване. Популацията на лори вече намалява заради бракониерство. Този вид примати освен това се използва за медицински експерименти. Вид тръстикова жаба и лъвската агама (гущер) също са определени като уязвими.

"Една от целите на проучването беше да се идентифицират видовете, които не просто са застрашени, но са конкретно застрашени от развитието на градовете", казва авторът на проучването Рохан Симкин.

Прогнозите са, че през следващите 30 години градското население ще се увеличи с 2,5 милиарда души. Най-бърз растеж се очаква в областите с богато биоразнообразие.

Изграждането на градове ще унищожи местообитанията на редки видове. Въпреки това, както отбелязват учените, новите, "научно обосновани" строителни политики могат да сведат щетите до минимум.

"Градовете всъщност са част от решението. Можем да ги изградим по различен начин, в сравнение с миналото", отбелязват авторите на изследването.
Учените отправят призив за ориентирането към "политики за опазване на градските земи". Един от начините да се опази природата е да бъдат създадени голям брой зелени площи в градските комплекси.

БТА/Дарик