Аукционната къща Christie's обяви днес, че ще предложи на търг през май на портрет на холивудската икона Мерилин Монро от американския попарт художник Анди Уорхол, оценяван $200 милиона, което би било най-скъпото произведение на изкуството от ХХ век продавано на търг, предаде АФП.

Картината, озаглавена Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 г. от Уорхол, e "най-важната картина от XX век, продавана на търг за едно поколение", според изявление на Christie's в Ню Йорк, цитирано от агенцията.

На пресконференция служители на Christie's поясниха, че известният образ на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман (брат и сестра) в Цюрих, които ще посветят приходите от продажбата "за подобряване живота на децата по света чрез здравни и образователни програми”.

    „Тъй като 100% от продажбата на една картина отива за благотворителност, това е най-големият търг с филантропска цел след колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 г.“, според Christie's.

Според класация, изготвена от АФП, абсолютният рекорд за продажба на произведение на изкуството на търг в момента се държи от "Спасителят на света" (Salvator Mundi) на Леонардо да Винчи, продаден през ноември 2017 г. за $450,3 милиона от Christie's в Ню Йорк.

За творби от ХХ век "Жените от Алжир" (Les Femmes d'Alger), маслена картина на Пабло Пикасо, беше продадена за $179,4 милиона през май 2015 г.,пак от Christie's, в Ню Йорк.

Клуб Z