Работна среща за намерението да се изгради инсталация за обезвреждане и преработка на опасни отпадъци, нефтопродукти и автомобилни гуми край Шумен, организира днес областният управител  Владимир Йолов. На нея присъстваха общински съветници, кметовете на селата Царев брод и Мадара, жители на кварталите „Мътница“ и „Макак“, на контролни институции, както и представител на инвеститора “Емакс” ООД.

Консултантът на фирмата Румен Григоров подчерта, че в инсталацията няма да извършва изгаряне на отпадъците. "Всичко ще бъде изцяло прозрачно. Инсталацията ще има катализатори и аз не виждам никаква опасност за околната среда и за населението“, каза той. Григоров добави също така, че предстои процедура по преценка за ОВОС, която ще докаже, че няма да има вредни въздействия.

„За момента не мога да взема отношение, тъй като има още много етапи на оценка. Мога само да кажа, че ще държим изключително на спазването на всички заложени в закона изисквания“, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и водите Димо Бодуров.

Областният управител Владимир Йолов заяви, че е очаквал от фирмата инвеститор да представят повече информация за технологията на обезвреждането на отпадъците и доказателства за безопасността й. „Това е чувствителна тема и аз декларирам, че ние ще проверяваме и следим всеки етап от развитието на това намерение, докато се уверим, че нещата се правят както трябва“, каза Йолов.

Срещу идеята за изграждане на инсталацията е започната подписка сред жителите на близките населени места. До сега са се подписали над 1300 души.

ШУМ.БГ