Това е годината, в която Дензъл Уошингтън може да затвърди завинаги своето извънземно актьорско майсторство и присъствие на кино сцената.

Емблематичният актьор, известен с ролите си във филми като "Training Day" и "Malcolm X", получи десетата си номинация за "Оскар" за най-добър актьор в "Трагедията на Макбет", което го прави най-номинираният тъмнокож актьор в историята на Оскарите и чупи собствения си рекорд. Той е безупречен като Макбет в едноименната версия на Джоуел Коен. Той показва Макбет като смел генерал, човекът, който ще бъде крал, подучен за това от жена си Лейди Макбет в изпълнение на Франсис Макдорманд. Историята е и за това какво причинява властта върху чистата проба човек. "Можем да се върнем чак до Стария завет, за убийството, завистта, желанието да си по-зачетен от другия - Каин и Авел. Има го това. Един човек живее, за да прави добро, друго за зло, това са избори и това е светът, в който живеем сега. Но съм се спирал на конкретен човек, който да ми е прототип или вдъхновение, казва Дензъл.

Макар мнозина да смятат, че "Оскар"- ът ще отиде при Уил Смит заради много номинации за в различни награди, самият Смит нарича Дензъл свой ментор и вдъхновение. Уил Смит също прави интересна роля като бащата на Серена и Винъс Уилямс - Ричард. Героят му неуморно се труди от сутрин до вечер да изкарва прехраната и да възпита всичките си дъщери като добре образовани млади дами, с амбиции, кураж и талант, не само Серена и Винъс. Готов е да понесе и удари, защитавайки ги. Той вярва до безумие в успеха им, докато повечето хора, които моли да ги тренират, хлопват вратата под носа му. Играта му е отлична, но дали чак заслужава кино наградата, ще видим какво са отсъдили оценяващите в неделя.

Бенедикт Къмбърбач не е чужд на номинациите за "Оскар", но още не е завоювал такъв, за да го отнесе в дома си в Лондон. Беше номиниран за "Игра на кодове", където играе хомосексуалният гений Алън Тюринг, разбиващ машината на нацистите "Енигма". Сега в "Силата на кучето" относно героят му отново има намек за подобна сексуалност, и всичко е премерено и деликатно. Къмбърбач е просто удивитерен актьор по принцип, но тази му роля напомня и на други, свързани с Америка, езда, господарско поведение прочее. Признава, че му е било най-трудно да пуши, така както героят му го прави. Баща на три деца и син на родители актьори, Бенедикт признава, че прилича на видра се чуди какво хората харесват у него. Той стана звезда като Шерлок Холмс в едноименния сериал, а преди да стане актьор е живял като монах в Тибет и цяла година е прекарал в мълчание.

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем станаха шестата семейна двойка в историята на наградите "Оскар", номинирана в актьорските категории в една и съща година. Съпругът ѝ, 52-годишният Хавиер Бардем, получи номинация в категорията "Най-добър актьор" за ролята на Деси Арнас в биографичния филм "Да бъдеш Рикардо". Подобно на съпругата си, талантливият актьор също е бил номиниран четири пъти, тъй като през 2008 г. взе "Оскар" за мъжка поддържаща роля за филма "Няма място за старите кучета". Хавиер Бардем играе съпруга на Люсил Бол (Кидман) - Деси Арназ, известен кубински музикант, диригент, артист, комик. Те двамата създават през 1951 г. ситкома "I Love Lucy". Историята е за момент на криза в брака им.

Чувствителният Андрю Гарфийлд, който може да разпъне актьорския си диапазон от Спайдърмен до християнски проповедник, който отстъпва от вярата си, за да спаси хора, е номиниран за работата си в "Тик, так . . . Бум". Тук той е в ролята на младия театрален композитор Джонатан Ларсън, в биографичния филм дебют на режисьора Лин-Мануел Миранда. Гарфийлд играе и в "Очите на Тами Фей".

Дир.бг