Черпейки вдъхновение от кожата на калмарите, инженери от Калифорнийския университет в САЩ са изобретили нов изолационен материал, съобщи "Сайънс дейли".

Материалът, чието производство няма да струва скъпо, има високи топлоизолационни свойства и може да намери редица приложения. Той представлява полимерно покритие, което отразява инфрачервеното излъчване. На повърхността му са разположени метални "острови".

Учените обясняват, че металните елементи могат да се разделят и отново да се съединяват в зависимост от деформацията на тъканта. Така, когато материалът е "отпуснат", те се намират един до друг. Когато е разтегнат, между "островите" се появява разстояние. По този начин е възможно да се контролира разсейването на топлината и предаването на инфрачервената светлина.

Описаният механизъм имитира разширяването и свиването на хроматофорите по кожата на калмарите. По този начин мекотелите могат да променят отразяването на видимата светлина. Това свойство им позволява да общуват помежду си и да се маскират на терен, за да избягват хищниците и да се крият от плячката.

Използвайки този подход, учените са постигнали "регулируема терморегулация" в изкуствения материал. Възможностите за бъдещото му използване са широки - от изработването на чаши, които запазват напитките топли и не изгарят пръстите, до проектирането на транспортни контейнери.

Дневник