Музей, посветен на невероятния оригинален басист на "Металика" Клиф Бъртън ще бъде официално открит на 14 май в Люнгби, Швеция.

Талантливият Клиф загина едва 24-годишен в катастрофа на автобуса на групата на 20 километра северно от града през 1986-а.

През 2006-а в близост до мястото на трагедията беше поставена паметна плоча край бар-ресторант Gyllene Rasten.

Музеят ще представи експозиция от снимки, плакати и билети за концерти на "Металика", различни интервюта и снимки от първия фотограф, пристигнал на мястото след катастрофата - Ленарт Венберг от вестник Expressen, съобщи "Тангра мега рок".

Фондацията, която е изградила музея е получила първоначално финансиране от Шведския държавен фонд за опазване на световното културно наследство в размер на 32 хиляди долара.

Клиф е абсолютна звезда и до днес, като на негово име има групи във фейсбук, а мнозина изследователи на "Металика" му приписват роля - заради неговата музикална култура и академични познания - да се развие потенциалът на Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих като композитори.

Клиф е посмъртно въведен на 4 април 2009 г. в Рокендрол залата на славата заедно с членовете на "Металика" Хетфийлд, Хамет и Улрих.

Клуб Z