Няколко полицаи от Сан Франциско и случайни минувачи станаха очевидци на първия в историята конфликт между закона и безпилотните автомобили. Патрулиращите полицаи отбиха автомобил заради неработещи предни светлини, за да установят с изумление, че в него няма никого. Колата се оказа тестова на Cruise - компанията за безпилотно управление на GM, която провежда улични тестове в града със специално разрешение от властите, пише Automedia.bg.

Докато полицаите се чудеха как да постъпят, автомобилът-нарушител окончателно ги шокира, като потегли на своя глава.

Цялата случка бе заснета от случаен минувач и предизвика сензация в Америка, както и много въпроси за бъдещето на безпилотните автомобили.

В интерес на истината, колата на Cruise не отиде далеч, а само пресече кръстовището и спря в зона, която компютърът явно е преценил като по-безопасна. По-късно от компанията уточниха, че автопилотът е действал "точно както е предвидено", и че полицаите, след като са се свързали с неин служител, не са съставили акт.

От Cruise обещаха да отворят специална телефонна линия, на която да звънят полицаите при проблем с техни автомобили, което предизвика доста насмешливи коментари в Twitter. Полицаите вероятно също няма да са очаровани от идеята, когато искат да спрат някого с неработещи светлини, първо да звънят в кол център.

Днес.бг