Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред номинираните за една от най-престижните награди в Италия - "Грегор фон Рецори". Сред имената, попаднали в списъка, са испанският писател Хавиер Мариас, нашумялата авторка Сала Руни, както и Ясмина Реза, Дебора Леви, Бен Окри, Робин Робъртсън.

Това е втора номинация за Георги Господинов за тази награда. През 2014 година "Физика на тъгата" беше първият номиниран за отличието роман от Централна и Източна Европа. "Времеубежище" вече е печелила другата важна награда за литература в Италия - "Премио Стрега Еуропео". Победителят тази година ще бъде обявен във Флоренция в края на май в рамките на едноименния литературен фестивал.

Наградата "Грегор фон Рецори" е основана през 2007 година на името на популярния писател, роден в Чернивци, днешна Украйна. Тя се присъжда от международно жури за чуждестранна художествена книга, преведена в Италия и публикувана в годината, предхождаща връчването на наградата.

В журито тази година са Алберто Мангел, Едмънд Уайт, Майлис де Керангал, Андреа Баяни и Ернесто Гереро. Участва и Беатриче Монти дела Корте, вдовица на писателя и актьор Рецори.

Дневник