Платформата "Туитър" става еднолична собственост на милиардера зад "Тесла" и "Спейс Екс" Илон Мъск за сумата от 44 млрд. долара.

Това става след оферта, подадена от най-богатия човек в света, която "Туитър" се опита първоначално да отхвърли. През целия ден обаче имаше съобщения в американски медии, че сделката може да бъде потвърдена още днес и завършена - до края на годината.

Под натиск "Туитър" започна да преговаря с Мъск за изкупуване на акции на цена 54.20 долара.
Мъск шокира света с офертата си седмица и половина след като се разбра, че притежава 10-процентов дял в компанията и на практика е най-големият ѝ акционер.

Собственикът на "Спейс Екс" в момента има богатство от 273 млрд. долара според "Форбс". В изявление, с което съобщи за сделката, Мъск обяснява:

Много неизвестни

Акциите на "Туитър" скочиха с 6% след новината за продажбата, която сваля компанията от борсата.

Не е известно как сделката ще се отрази на облика на компанията и правилата за борба с фалшивите новини и дезинформацията. Мъск неведнъж е осъждал ограничения, налагани според него на свободата на словото в "Туитър" и другаде.

В американски медии бързо се появиха спекулации, че предишният президент Доналд Тръмп се готви за завръщане в платформата, щом Мъск ѝ стане собственик. Тръмп обаче заяви пред "Фокс нюз", че няма да се завърне в "Туитър", а вместо това ще използва собствената си мрежа, Truth Social.

Милиардерът твърди, че иска да "направи "Туитър" по-добра от всякога, като подобри продукта с нови функции", а алгоритмите преминат на отворен код, за да се повиши доверието. Обещава, че ще премахне спам ботовете и ще дава надеждна информация за всички профили, зад които стоят хора.

Председателят на борба Брет Тейлър обясни, че решението било възможно най-доброто за акционерите.

Дневник