Въпреки че Великден е религиозен празник, отбелязващ възкресение Христово, очевидно заекът няма много общо с християнските ценности и вярвания. Всъщност в Западната култура шоколадовите яйца, така желани от децата, са основен елемент от празнуването на Великден и се доставят именно от Великденския заек.

Великденският заек не е толкова характерен за българската култура, но напоследък все повече българи си подаряват за Великден играчки зайчета, шоколадови зайци и шоколадови яйца, наред с боядисаните варени яйца и козунака, без да разбират символизма, който се крие в тях.

И докато вие си избирате шоколадов Великденски заек, шоколадови яйца и други великденски деликатеси от последната т маркет нова брошура, нека разберем повече подробности за великденския заек – откъде идва в Западната култура и по какъв начин е свързан с Великден.

Какви са теориите за възникването на Великденския заек?

Колкото и странно да звучи, точният произход на Великденския заек е неизвестен, но има няколко теории за неговото възникване.

Според една от тях заекът произлиза от древен езически празник, посветен на богинята Астарта, като елементи от него в последствие са били пренесени в честването на християнския Великден. Празникът на тази финикийска богиня на плодородието, чувствената любов и войната, се е празнувал през пролетта – по време на пролетното равноденствие. Интересен факт е, че гръцката форма на името ѝ е Ищар, което много наподобява английската дума за Великден – Easter (Истър). Счита се, че точно заекът е животното, което я символизира, като традиционен символ на плодовитост.

Смята се също, че символът Великденски заек е въведен в Америка от германски имигранти през 18 в. Именно тези хора са представили на обществеността тогава своята традиция, включваща заек, който носи и оставя цветни яйца като подарък на послушните деца, а самите деца са се подготвяли за това събитие, като са правели гнезда, където яйчицата да бъдат оставяни.

С времето тази традиция се разпространила из цяла Америка и станала част от Великденския празник, а Великденският заек запознал да носи освен шоколадови яйца, играчки и шоколад.
Според друга теория произходът на Великденския заек в Германия идва от германски протестанти през 17 в, като особеното в техния случай е, че заекът сам определял дали детето е достатъчно послушно, за да получи великденски яйца и подаръци, или не.

Защо яйца на Великден?
Яйцата са задължителен елемент от празнуването на Великден и в България, но трябва да знаем, че коренът на тази традиция също идва от езичеството. В древността яйцето е било символ на новия живот и е участвало в пролетните празненства. Християните смятат, че яйцето символизира възкресението на Исус и излизането му от гроба, затова приемат и адаптират този символ във Великден.

Защо на Великден има шоколадови яйца?
С времето боядисаните яйца, на които ние в България сме свикнали и които Великденският заек е носил на децата, били заменени с шоколадови яйца, а гнездата, които децата правили за яйцата, се превърнали в кошници. Тъй като производството на шоколадови изделия също се развило с времето, започнали да се произвеждат кухи шоколадови яйца, които са предпочитано лакомство за Великден от малки и големи.

Обикновено Великденският заек пристига рано сутринта в неделя на Великден или късно през нощта в събота и подобно на дядо Коледа, оставя подаръци в кошницата, така че децата сутринта осъмват с изненади и лакомства.

Тази година Великден ще бъде отбелязан на 17 април, а вие сами ще прецените дали да не вкарате в семейната традиция заека и шоколадовите му яйца по време на празнуването му.

Съдържание на broshurko.bg