Когато искаме да поддържаме добра фигура и здраве, да отслабваме и да сме енергични, ние се нуждаем от здравословни храни с високо съдържание на мазнини. Те не само добавят повече вкус, но са чудесни и за консумация като междинна закуска. Някои самостоятелно или в комбинация с други полезни съставки.

Полезните мазнини, които можем да си осигурим консумирайки маслини, зехтин, риба, боб, играят жизненоважна роля в множество функции на тялото, като растеж и обмяна на клетките, растеж и развитие на мозъка и храносмилане. Мазнините също така ни помагат и да бъдем сити за по-дълго време.

Вижте кои други засищащи и богати на важни мазнини храни може да добавите към вашето ежедневно меню.

Яйца

Яйцата са една много полезна храна, която ни осигурява ситост за дълго време. Съдържат добри количества мазнини, протеини, селен и холин, витамини А, D.

Сусамови семена

Сусамовите семена са малки, но богати на поли- и мононенаситени мазнини, както и значителни количества минерали като калций, желязо и фосфор. Те са чудесна добавка към смутита, салати, сурови десерти. Не забравяйте, че може да ги консумирате и под формата на сусамов тахан.

Авокадо

В едно средно голямо авокадо се съдържат около 21 грама мазнини. Кремообразното авокадо ни осигурява и фибри. То е чудесно допълнение към вашето смути, салата, тост.

Орехи

Орехите са вкусна храна, която ни засища, богата на полезни омега-3 и омега-6 мастни киселини, мазнини, селен, манган и мед. Хубаво е да ги консумираме без добавени сол, карамел, шоколад.

Тиквени семена

Вкусните тиквени семки съдържат около 13 грама мазнини в около 30 грама, също така 7 грама протеин, минерали – желязо, магнезий, фосфор, мед и манган. Чудесни са за хапване така, но можем да ги добавяме към салати, супи, песто, смутита.

Смляно ленено семе

Лененото семе е чудесен източник на тези омега-3 мастни киселини и съдържа около 8 грама мазнини в около 30 грама. Лененото семе ни осигурява и както неразтворими, така и разтворими фибри, които поддържат чувство на ситост, полезни за храносмилателната система, спомагат за стабилизиране на кръвната захар. Смляно ленено семе може да добавите към кисело мляко, овесена каша, смутита и други.

Бадеми

Като цяло ядките са богати на полезни и засищащи мазнини. Бадемите освен мазнини, ни осигуряват и важния антиоксидант витамин Е. Чудесни са за междинна закуска, като допълнение към смути, овесена каша, сурови десерти.

Ядкови масла и тахани

Още нещо, което е изключително вкусно и полезно за здравето за онези от вас, които обичат ядки. Ядковите масла и тахани изобилстват от важни хранителни елементи и мазнини. Засищат, подходящи са за диета, но въпреки това внимавайте с количеството, което консумирате. Едни от най-вкусните, които може да опитате са тези от фъстъци, орехи, лешници, сусам.

Слънчогледови семки

В 2 супени лъжици слънчогледови семки се съдържат приблизително 14 грама мазнини, заедно с 6 грама протеин и 2 грама фибри. Може да ги консумираме така, под формата на тахан, да ги добавяме в салати, сурови десерти, смутита.

Днес.бг