Подготвяме много хубави изненади. Предстои ни многото работа. Но първата ни цел е да  върнем хората в салона и те да разберат, че ги чакаме. Това каза на първата си среща с журналисти днес новият директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ Илия Виделинов.

Преди да говори пред репортери Виделинов се срещна с екипа на театъра. Запознал ги е с актуалното финансово състояние на културния институт, което, по думите му, не е добро. „Казах им, че няма страшно и че заедно можем да се справим. Аз сам няма как да постигна успех и затова ще разчитам и на тях като екип, за да върви шуменският театър нагоре“, заяви Виделинов.

След срещата с артисти и служители в ДКТ „Васил Друмев“ бе отслужен водосвет за новото начало, за здраве и благоденствие на всички работещи в театъра и на публиката.

Новият директор обясни, че финансовото състояние на ДКТ „Васил Друмев“ не е цветущо. „Театърът е на минус около 800 хил. лв. към Министерството на културата, като все още не са излезли отчетите за миналата година. Има и над 100 хил. лв. към общината за такса смет“, каза Виделинов.

Той допълни, че един от тримата уволнени артисти от предходния директор Димитър Димитров Кольо Стайков вече е получил покана от него да се върне в театъра. „Другите двама поеха свой път (това са Милен Димитров и Мария Григорова, бел. ред.). Аз искам те да са част от трупата, но предстои да разговаряме с тях“.

Директорът на ДКТ „Васил Друмев“ каза още, че разчита много на партньорството на Община Шумен и Министерството на културата. „Надявам се партньорството да е на по-високо ниво, не само с предоставяне на финансови средства. Трябва и театърът да изпълнява някои цели на Общината, било то свързано с обучение или други събития“.

Илия Виделинов изреди и някои от новите неща, които започват да се случват още от юни. „Репертоарът ще е с леки, мобилни, много пътуващи представления с млади, интересни хора, доказали се с работата си дотук. Юни ще е посветен на децата, ще има много кампании за  тях, ще има творчески работилници. Ще има доста интересни заглавия, насочени към младежката публика“, съобщи Виделинов.

Той каза още, че предстои обновяване на сайта на ДКТ „Васил Друмев“, Клубът на артиста, който се намира в сградата на театъра, ще стане пространство за българско и европейско кино, ю тюб канал на театъра ще предава какво става зад сцената и други.  

„Искаме да правим малки, но правилни стъпки, за да върви театърът напред и то в дългосрочен план“, зави още директорът на театъра.

ШУМ.БГ