оследният филм от култовата сага за Даунтън - "Имението Даунтън: Нова ера" (Downton Abbey: A New Era) на "Юнивърсал" (Universal) оглави боксофиса на Великобритания и Ирландия с 3.07 милиона британски лири (3.6 милиона евро), според данни, публикувани от медийната компания за анализи и измервания "Комскор".

Дългометражната продукция, съпътстваща популярния сериал, излезе на 25 април в Обединеното кралство, а премиерата му в САЩ предстои на 20 май.

За да приветства завръщането на любимите на мнозина филмови герои, британското списание Pеople излезе с ново специално издание за "Имението Даунтън", включващо ексклузивни интервюта с актьорите и създателите му, историята на сериала през всичките му шест сезона и снимки зад кулисите на дългометражното продължение, което показва живота на семейство Кроули и техния персонал през края на 20-те години.

Изместването във времето личи не само по по-късите линии на подгъва на полите на дамите, но и в поведението на самото семейство.

"Това, което е прекрасно в новия филм, е, че виждате Мери и Едит много по-улегнали и наистина зрели като жени и връзката им се е развила, казва Мишел Докъри (лейди Мери) за People. Има по-малко сблъсъци между тях. Може би защото живеят разделени и това е полезно."

Интересен факт е, че докато приблизително половината от актьорския състав са имали привилегията да снимат на Лазурния бряг на Франция, другата половина са останали в Даунтън (всъщност замъкът "Хайклер" в Йоркшир), където домът на фамилия Кроули се превръща във филмово място от ерата на джаза.

Актьорите Хю Данси, Доминик Уест и Лора Хадок се включват към звездния състав специално за новия филм. Те разказват пред престижното издание вълнението си от възможността да се присъединят към семейството на Даунтън.

"С риск да прозвуча като луда, имаше моменти, когато отивах до къщата и мелодията от главната темата на филма започваше да звучи в главата ми, споделя Хадок. И си казвах: "Добре, Лора, успокой се. Ти си актриса. Иди и си върши работата."

Иначе останалите завръщащи се в новия сюжет звезди са Маги Смит, Хю Боневил, Елизабет Макгавърн, Мишел Докъри, Лора Кармайкъл, Джим Картър, Брендън Койл, Кевин Дойл, Джоан Фрогат, Хари Хадън-Патън, Робърт Джеймс-Колиер, Алън Лийч, Филис Логан, Софи МакШера Мидълтън, Лесли Никол, Имелда Стонтън и Пенелопе Уилтън.

Филмът е режисиран от Саймън Къртис, а историята му изследва "мистериозното" минало на Вайълет, докато семейството пътува до Южна Франция, за да разбере за нейната току-що наследена вила.

Дневник