Общо 16 са вече спектаклите, които ще бъдат представени на театралния фестивал „Нова българска драма“ 2022 г. в Шумен. 11 от тях са в конкурсната програма на форума, а 5 са в съпътстващата програма.

Два камерни представления на Театър „Реплика” допълниха афиша на ТФ „Нова българска драма, както и три куклени постановки”, съобщи днес на пресконференция председателят на УС на сдружение „Нова българска драма“ Дияна Христова.

На 13 май от 21.00 ч. в камерна зала Благой Бойчев ще представи авторския моноспектакъл „Ходене по кръчмите” и на 14 май също от 21:00 ч. ще бъде представлението на спектакъла „(Не)Желаните” с режисьор Любомир Сапунджиев.

Фестивалът тази година ще зарадва и с повече пиеси малките театрални зрители. Три са куклените спектакъла за деца, които ще съпътстват основната програма. Домакините от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще представят „Закуска за принцеса“ от Янко Митев, режисьор - Съби Събев – на  13 май, Държавен куклен театър – Търговище ще поднесе „Огнено червена приказка“ с автор и режисьор Валентин Владимиров – Валяка – на 14 май, а Драматично- куклен театър – Силистра - "Работна мецана" по Леда Милева, драматизация и постановка - Теодора Попова-Лазарова – на 15 май.

Представленията са в зала „Патиланчо” от 11:00 ч.  

„Програмата на фестивала стана още по-богата, което ни радва и се надявам да компенсира предходните две издания, които заради пандемията бяха в „свит“ вид“, каза още на пресконференцията Дияна Христова.

Тя допълни, че в съпътстващата програма на Фестивала са включени и представяне на три книги - на Наталия Бардская – „Бъдеще в миналото”, посветена на Илия Раев - на 12 май от 11:00 ч. в зала „1300”, на Ангел Иванов „Техническа проверка” – на 12 май от 15:00 ч. в зала „Нова българска драма”, на Мартин Каров „Наръчник на импровизатора“- на 16 май от 14:00 ч. в зала „Нова българска драма”.

„Ще бъде спазена и традицията от последните години да се излъчват документални филми, свързани с българския театър“, посочи още Христова. Тази година на 15 май от 16:00 часа в камерна зала ще се излъчи документалния филм на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – „Николай Масалитинов – опит за портрет”.

Входът за тези събития е свободен.

Свободен е и входът за представянето на пиесите в направление „Авторски прочит“, където са селектирани 8 текста един от, които за куклен спектакъл. Всички автори ще присъстват на четенията, които се състоят на 15 май от 10:00 часа и от 13:00 часа в зала „1300“ на театъра. Представянето на текстовете в това направление ще се излъчва и на живо във фейсбук страницата на шуменския театър.

Журито, което ще оценява в двете направления на фестивала „Преглед на спектакли“ и „Авторски прочит“ е в състав: председател режисьорът проф. Пламен Марков и членове: проф.д.н.  Камелия Николова – театровед, проф. Светослав Кокалов – сценограф, доц. д-р Евгения Иванова – преподавател по театрална култура и актрисата Янина Кашева.
 
Билети за представленията все още има. Те са на цени от 12 лв. до 20 лв. и могат да бъдат закупени на касата на театъра в Шумен или в платформи в интернет. Домакините на ТФ „Нова българска драма“ 2022 предлагат и абонаментна карта, която дава възможност на зрителя да гледа 4 спектакъла – 2 на основна и 2 на камерна сцена. Цената на тази карта е 50 лв.

Припомняме, че ТФ „Нова българска драма“ ще се състой от 11 май до 16 май. Официалното откриване на фестивала е на 11 май от 18,30 часа пред паметника на Добри Войников.

ШУМ.БГ