Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ ще участва в Международния театрален фестивал за детски спектакли „Вълшебната завеса” в Търговище. Там шуменският театър ще представи авторския спектакъл на Съби Събев „Задявки надигравки”. Представлението ще се играе на 10 май от 14:00 ч.

„Децата могат да гледат „Задявки надигравки“ и на шуменска сцена на 21 май. Преди това на 7 май на сцената в зала „Патиланчо” ще оживее „Приказка за годишните времена” по музика на Вивалди, реж. Съби Събев, с участието на Радостина Велкова и Никола Николов, а на 08 май децата ще се забавляват с „Гарджето певец“ по Светослав Минков, реж. Съби Събев. Участват: Вилиана Димитрова, Катрин Лалова, Валери Зарков.
На 22 май на шуменска сцена ще гостува Държавен куклен театър – Търговище с "Веселата къщичка”, реж. Ивайло Марков. На 28 май детската публика ще се срещне с мистър Хепинстал и неговите приятели от „Историите на мистър Хепи“ по Доналд Бисет, реж. Съби Събев. Участват: Веселин Бърборков, Джанер Якуб и Радина Алексиева. На 29 май в голяма зала децата ще се забавляват с приключенията на „Пипи дългото чорапче” по Астрид Линдгрен, реж. Съби Събев. Участват: Радина Алексиева, Александра Михайлова, Веселин Бърборков, Радостина Велкова и Валери Зарков.
Представленията започват от 11:00 ч. Билети се продават непосредствено преди представленията.

Традиционно през месец май Шумен и театърът поставят акцент на Театралния фестивал „Нова българска драма“. Престижният театрален форум ще се проведе по традиция от 11 май до  16 май. Официалното откриване на Фестивала ще бъде в Деня на Шумен -  11.05. от 18:30 ч. със запалване на театралния огън и издигане на хоругвата.

Припомняме, че тази година в направление „Преглед на спектакли“ в състезателната програма на ТФ „Нова българска драма” Шумен 2022 участват 11 представления.

В направление „Авторски прочит” са селектирани 8 заглавия.  По традиция откъси от текстовете ще бъдат представени в рамките на Фестивала – на 15 май от 10:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 15:00 ч. в зала „1300“. Входът е свободен.

В съпътстващата програма на Фестивала са включени представяне книгата на Наталия Бардская – „Бъдеще в миналото”, посветена на Илия Раев, което ще се състои на 12 май от 11:00 ч. в зала „1300” и документален филм на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – „Николай Масалитинов – опит за портрет”, който ще бъде прожектиран в камерна зала на 15 май от 16:00. Входът и за двете събития е свободен.

ШУМ.БГ