В понеделник 20th Century Studios пусна първия трейлър на зашеметяващото, осем пъти отлагано продължение на филма на Джеймс Камерън "Аватар: Пътят на водата", което най-накрая излиза по кината в САЩ на 16 декември.

В него воинът на'ви Нейтири (Зоуи Салдана) и инвалидът, бивш морски пехотинец, превърнал се в на'ви, Джейк Съли (Сам Уортингтън) сега са горди родители на четири деца на извънземната луна Пандора.

"Знам едно нещо", казва Джейк на Нейтири в превюто. "Където и да отидем, това семейство е нашата крепост“.

Следва бърз поглед към 14-годишното осиновено човешко дете на синеоката двойка - Хавиер "Паяка" Сокоро, изигран от Джак Чемпиън.

„Продължението е история за семейството и за това през какво ще минат родителите, за да запазят семейството си и да го предпазят“, каза продуцентът Джон Ландау през декември пред EW. „Винаги казвам, че филмите на Джим имат универсални теми - и наистина няма по-универсална тема от семейството“.

Действието на голяма част от филма с бюджет 250 млн. долара се развива в океана и около него с клана от живеещи в рифове на'ви, наречен Меткайна, воден от Тоноуари (Клиф Къртис).

Много от членовете на актьорския състав - включително Кейт Уинслет в ролята на Ронал и Сигорни Уийвър в мистериозна роля - бяха обучени да се гмуркат свободно в продължение на повече от шест минути в резервоар с вместимост 900 000 галона в Манхатън Бийч, Калифорния.

Има само два кадъра на хора, управляващи индустриалната база на Пандора Hell's Gate, където се добива скъпоценния минерал, наречен унобтаниум.

Полковник Майлс Куарич (Стивън Ланг), някак магически възкръсва, за да играе злодея и в трите научно-фантастични продължения.

Феновете, които имат нужда от опресняване на информацията, могат да гледат оригиналния "Аватар" в кината на 23 септември - 13 години след като стана най-касовият филм на всички времена, като събра 2,84 млрд. долара в световен мащаб.

"Задъхвам се само като говоря за него. Миналата година успях да видя само 20 минути от втората част, точно преди края на годината. И останах без думи. Бях трогната до сълзи", каза Зоуи пред Кевин Маккарти на 11 март. "Определено е голям скок спрямо първия "Аватар", така че трябва да се подготвите за него. Това ще бъде приключение, което няма да забравите“.

Салдана добави: „Джим най-накрая успя да се справи с това предизвикателство – да не имитираш вода виртуално, а да заснемеш изцяло кадъра реално в нея. Това беше предизвикателство, което той беше поел като своя мисия, и му отне години, но той го направи. Той го направи. Силно е, завладяващо е“.

В "Пътят на водата" участват още Мишел Йео, Вин Дизел, Уна Чаплин, Джоел Дейвид Мур, Еди Фалко Джемейн Клемент и др. /БГНЕС