Украинците от Калуш Оркестра спечелиха финала на конкурса за песен "Евровизия" на финала в Торино, проведен късно снощи. За това помогна най-вече вотът на телевизионната публика.

Иначе оценките на журито бяха подредили на първо място Великобритания с песента Space Man на Сам Райдър с 283 точки, втори бяха Швеция с 258, трети - Испания с 231 точки, а Украйна получи 192.

Българското жури даде своите 12 точки за изпълнението на Гърция, съобщи БНТ. То бе в състав: председател Здравко Желязков (дует Ритон), Нели Рангелова, Мария Мутафчиева (Мери Бойс Бенд), Венцислав Роланд - Venzy и Георги Симеонов - JJ.

От гласовете на публиката от Европа и Австралия обаче, Украйна успя да събере най-високата оценка - 439 точки. Така "Стефания" спечели победата с общо 631 точки.

За страната това е трета победа след първите места в конкурса за европейска песен през 2004 и 2016 г.

Песента на Калуш Оркестра комбинира традиционни фолклорни звуци с модерен хип-хоп. Първоначално написана като ода за майката на вокалистката на групата, "Стефания" се превърна в химн на нацията във войната.

По време на изпълнението си на финала Калуш Оркестра отправиха емоционален призив за освобождаване на хората, блокирани в металодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, предаде БНТ.
"Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал", веднага", обяви фронтменът на групата Олег Псюк от сцената.


В надпреварата тази година се включиха изпълнители от 25 страни. Русия и Беларус не бяха допуснати до "Евровизия" след решение на Европейския съвет за радио и телевизия, заради агресията на руските войски в Украйна.

Българското изпълнение - Intention на д-р Милен Врабевски, изпълнено от Intelligent Music Project, отпадна на полуфинала.

Дневник