Международният филмов фестивал в Кан днес се завръща в обичайния си формат през май, след като миналата година беше организиран през юли заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Проявата ще продължи до 28 май.

Седемдесет и петото издание на кинофестивала ще бъде открито с прожекция на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс, отличен с "Оскар" за филма си "Артистът" (2012). Азанависиюс промени наименованието на филма на "Final Cut", за да не се смесва първоначалното заглавието "Z" с буквата, която се превърна в символ на подкрепата за руското нашествие в Украйна.  

Двадесет и един филма, включени в конкурсната програма, ще се борят да наследят миналогодишния носител на "Златна палма" - "Титан" на режисьорката Жулия Дюкурно.

Сред участниците в надпреварата с новите си филми са петима предишни призьори - белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с "Tori And Lokita" ("Тори и Локита"), шведският режисьор Рубен Йостлунд с "Triangle Of Sadness" ("Триъгълник на тъгата"), японецът Хирокадзу Корееда с "Broker" ("Брокер") и румънецът Кристиан Мунджиу с новия си филм "RMN".

Пет са и жените режисьори, чиито филми са включени в конкурсната програма. Сред тях е френската режисьорка Клер Дени, която се представя със "Звезди по пладне" с Робърт Патинсън.

В надпреварата отново е включен руският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си. Известният с критиките си към властта кинодеец ще се съревновава с филма си "Жената на Чайковски".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани кинотворбите на двама украински режисьори - "Естествена история на разрушението" на Сергей Лозница и "Bachennya Metelyka" ("Butterfly Vision") на Максим Наконечни.

Председател на журито на кинофестивала в Кан ще бъде френският актьор Венсан Лендон, който наследява на поста американския режисьор Спайк Лий. Актрисата Виржини Ефира ще бъде водеща на церемонията по откриването.

Форест Уитакър, отличен като най-добър актьор през 1988 г. за превъплъщението си в образа на Чарли Паркър във филма "Птица" на Клинт Истууд, ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".

БТА/Дарик