Якето несъмнено е една от дрехите, които са ни най-необходими при преходните сезони, когато времето е доста променливо и трябва да сме подготвени за всякакви изненади.

Както знаем ветровката е по-различен тип яке от стандартния вид. Този вид яке е изработено от тънка олекотена найлонова материя, която предпазва ефективно тялото от вятър и дъжд като в същото време осигурява високо ниво на комфорт.

Поради своята специфика материите на ветровките  влизат в ролята на бариера между тялото и околната среда. Въпреки този факт, те  са дишащи и осигуряват отлична циркулация на въздуха.

Когато си избирате нова ветровка, нашият съвет е да залагате винаги на доверени марки за спортно облекло. Това е залог за високо качество на изработката и съответно и по-високо ниво на комфорт за вас.

 Качествените материи също така са по-издръжливи на износване в сравнение с тези от нисък клас, което означава, че ще можете да носите избраното яке дълго време.

Снимка: Stocksnap

Кои добри качества притежават оригиналните якета за дъжд и вятър?

Удобен и функционален дизайн

Неслучайно ветровката е предпочитан избор за яке от хората, които обичат да пътуват и сменят често климата. Производителите на ветровки добавят към якетата си различни по вид детайли, които позволяват практична употреба на якето и удобно съхранение на различни по вещи.

Характерна черта при оригиналните якета за дъжд и вятър е техният удобен дизайн, който включва детайли, предлагащи удобство и функционалност при различни ситуации и климат.

Можете да откриете модели мъжки якета за дъжд и вятър, които са оборудвани с джобове в различни размери, които имат различни по вид механизми за лесно и сигурно закопчаване. Toва ни позволява да носим удобно със себе си необходимите ни вещи без значение дали сме в дъждовна гора или катерим планински връх.

Снимка: Piqsels

Джобовете на ветровките могат да са разположени на различни места, като например гърба на якето, предната част, ръкавите или пък вътрешната част на якето, където е подходящо да съхраняваме ценни вещи. Закопчаването на ветровките също е съобразено с факта, че ролята на якето е да предпазва от дъжд и влага.

Има пък и такива модели ветровки, чийто дизайн позволява те да се сгънат така, че да се съберат в единия от джобовете, който се превръща в малко портмоне.

Регулираща се качулка и е още един детайл, който може да присъства в дизайна на една ветровка.


Също така при някои модели ветровки можем да имаме регулиращи се краища на ръкави, които се пристягат с ластик, велкро или друг тип закопчаване. В допълнение може да има и козирка, чиято роля е да предпазва от дъжд като отвежда водата далеч от лицето.

Снимка: Piqsels

Топлоизолация

Въпреки че са тънки, материите на ветровките също имат способността да задържат топлината, когато температурите паднат. Разбира се, те не могат топлят така, като дебелите зимни якета, но пък са отлична опция за моментите, когато се нуждаем от връхна дреха, която да ни стопли при захлаждане след падналия пролетен дъжд или есенната сутрин.

Водоустойчивост

Качествената ветровка трябва да има способността да отвежда влагата далеч от кожата и да я запазва суха, доколкото е възможно, при силен дъжд или влажно време.

Вентилация

Материите на някои модели ветровки са оборудвани с мрежести подплати, които допълнително увеличават нивото на вентилация, което предотвратява силното изпотяване. Това ги прави разумен избор на дреха в моментите, когато времето се стопли.

Снимка: Pixnio

Олекотен дизайн

Леките материи на якето тип ветровка  го правят компактно за пренасяне, тъй като не заема много място и се побира компактно в багажа.Предвид разнообразието от различни видове ветровки, се препоръчва да изберете такъв модел яке, чието предназначение да съответства на дестинацията, към която сте се отправили, както и към ежедневните ни дейности.

 Например, ако ви се наложи разходка из града през дъждовен ден, то подходяща ветровка за целта е такава, която е нито твърде плътно по тялото, нито и твърде широка. Така едновременно ще ви защитава от дъжд и ще може да се носи в комбинация с дебела блуза отдолу например.

Ако пък сте се отправили на разходка в планината или планирате скално катерене, то  ще ви е удобно по-скоро с ветровка, която прилепва плътно по тялото и предлага еластичност. Това ще ви позволи свобода на движението и съответно по-голямо удобство.

 

Съдържание на dress4less.bg