За различни нарушения шуменската полиция взе временно свидетелствата за управление на моторни превозни средства на 55 водачи през месец май, съобщиха от пресцентъра й.

Най-много са отнетите книжки на водачи, които са шофирали след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на хиляда – 28. Други двама са санкционирани, след като са хванати  да шофират след употреба на наркотични вещества или техни аналози, а трима - след отказ да бъдат тествани с дрегер. 

В 22 от случаите принудителната административна мярка е наложена за това, че водачите са управлявали без да имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Спрени временно са 26 пътни превозни средства, на други 41 е прекратена регистрацията.

При проверки на полицейските екипи в областта през месец май са засечени 36 неправоспособни водачи. Установени са общо 4573 нарушения. От тях 1459 са за превишена скорост. 361 са наложените глоби за неспазване на предимство, знаци и сигнали, а 360 водачи са били глобени за неправилно спиране и паркиране.

Катаджиите са установили, че 374 водачи са били с нередовни пътни документи, а 229 са били зад волана на технически неизправно пътно превозно средство. 142 са глобени за непоставен обезопасителен колан или каска.

През май са регистрирани 57 пътнотранспортни произшествия, осем от които тежки. За щастие, загинали няма, но са ранени 8.

ШУМ.БГ