Организаторите на "Евровизия" обявиха, че изданието догодина ще е във Великобритания.

Това стана въпреки победата на Украйна на песенния конкурс, която предполагаше източноевропейската държава да е домакин през 2023 г.

От съобщението на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union, EBU) не става известно къде точно ще се състои, но Би Би Си пише, че интерес проявяват различни градове като Глазгоу или Манчестър.

Изпълнителят от обединеното кралство - Сам Райдър - бе втори на финала тази година, най-добрият резултат на страната от 1998 г.

Победителят от тази година беше Kalush Orchestra. Президентът Володимир Зеленски обяви, че Украйна ще направи всичко възможно да е домакин и дори би искала финалът да е в разрушеното азовско пристанище Мариупол, за което тогава се водеха ожесточени сражения.

Миналия месец организаторите заявиха, че Украйна в момента не е способна да поеме тази роля. Киев до последно настояваше решението да се промени, но EBU бе непреклонен и разговорите с Лондон (и някои други столици като Брюксел) започнаха.

Великобритания е била осем пъти домакин на "Евровизия", от които четири - вместо други държави (Нидерландия, Франция, Монако и Люксембург, в периода 1960 - 1974 г.).

Дневник