Работници и служители на шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море“ днес отново излязоха на пореден протест на Пътен възел „Белокопитово“ с искане държавата да им изплати изцяло заработените милиони.

От края на април 2021 година те правят опит да си получат заработените средства за ремонта на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив и за още 3 участъка. Въпреки че през май им бяха преведени 50% от парите за "Тракия", сумата, която държавата им дължи към момента отново е близо 40 млн. лв.

"Около 40 млн. имаме да получаваме - за АМ “Тракия” половината ни платиха, но остават над 13 млн. лв, за пътя Русе-Кубрат около 13-14 млн. лв., за новия участък на АМ “Хемус” около 6 млн. лв. Задълженията ни към НАП са 7 млн. лв. Получава се малко параграф 22. Ние имаме задължение към държавата. Тя има задължения към нас. Заплати се бавят. Има цели семейства, които работят в АМЧМ. За момента нямаме забавени заплати, но следващите  заплати нямаме възможност да заплатим", каза производственият директор на фирмата Асен Тодоров.

Пътят край село Белокопитово бе затворен в 10,15 часа и бе отворен в 10,45.

Освен искането за плащане на заработените вече средства, шуменските пътни строители подкрепят исканията на Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Камарата на строителите и Българската браншова камара пътища за незабавно разплащане на дължимите средства по договорите за обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка, както и за приемане на методика за индексиране на цените по договорите за обществени поръчки за компенсиране на инфлацията и многократно увеличените цени на материалите в строителството.

„С цел избягване на всякакви спекулации, декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за запазване на трайните си работни места и достойно заплащане“, казаха в разпространена по-рано днес декларация от синдикалната организация на „Автомагистрали - Черно море“ АД.

От фирмата заявиха, че ще протестират също и в утрешния ден, и в четвъртък.

ШУМ.БГ