30 от 33-та допуснати за съдебни заседатели в Шуменския окръжен съд получиха одобрението на общинските съветници в Шумен и бяха избрани за заседатели с мандат 2023-2026 г.

По предложение на членовете на правна комисия към местния парламент, гласуването бе проведено тайно. Досега заседателите се избираха с явен вот. Бяха подготвени бюлетини с името на всеки един от 33-мата кандидати и всеки съветник можеше да гласува със „за“, „против“ и „въздържал се“ за него.

За да бъде избран кандидатът трябваше да получи повече от половината от гласовете на присъстващите общински съветници, които в случая бяха 34. Недействителните бюлетини в урната се оказаха 4, съобщи председателят на комисията по гласуването Светозар Петков.

Трима от кандидатите не преминаха бариерата – Моника Димитров, Невена Христова и Светослав Савов, като за Димитрова и Савов временната комисия по избор на съдебни заседатели се бе изказала с мнение „че не са подходящи за заседатели“.

Предстои решението на Общинския съвет да бъде предоставено на Апелативен съд – Варна и след неговото одобрение заседателите ще могат да започнат дейността си в ШОС.

ШУМ.БГ