Лондонският музей "Хорниман" взе решение да върне 72 ценни артефакта, включително цяла бронзова колекция, на Нигерия. Ръководството му обяви, че ще прехвърли собствеността върху историческите обекти на нигерийското правителство след единодушно гласуване от съвета на попечителите на музея.

Това прави "Хорниман" първата финансирана от британското правителство институция, върнала съкровища, плячкосани от британските сили от нигерийския град Бенин през 1897 г.

Около 10 000 предмета, разграбени по време на нападението над Бенин, се съхраняват в 165 музея и множество частни колекции по цял свят. Британският музей в Лондон притежава 900 предмета, което е най-голямата колекция от плячкосания град в света. Миналата седмица и Университетите в Оксфорд и Кеймбридж обявиха, че ще върнат на Нигерия повече от 200 артефакта.

Председателят на музея "Хорниман" Ив Саломон обяви: "Доказателствата са много ясни, че тези предмети са били придобити чрез сила. Външна консултация потвърди нашето мнение, че е както морално, така и уместно да върнем собствеността им на Нигерия."

Решението на борда на музея е в резултат на проведен диалог с нигерийската общност в Лондон, започнал през 2020 г., след като активисти добавиха "Хорниман" към базата данни на "Събори расистите" (Topple the Racists) за обекти и паметници, свързани с колониализма.

Нигерийското правителство отправи искане за връщане на обектите през януари. Страната планира да приюти репатрирани бронзови изделия в Музея на западноафриканското изкуство в Едо, който трябва да отвори врати през 2025 г.

Колекцията от "Хорниман" включва 12 древни месингови плочи, известни като бенински бронз. Други предмети включват месингова фигура за олтар на петел, церемониални предмети от слонова кост и месинг, месингови камбани, ежедневни предмети като ветрила и кошници и, ключ "за двореца на краля".

Британският музей засега отклонява призивите да върне 900-те предмета от Бенин, които притежава, като говори само за "инициативи за изследвания и културен обмен" с Нигерия. Но експертите се съмняват колко дълго може да издържи тази линия.

Дневник