Рекордните 6 милиона електрически автомобила ще бъдат продадени в Китай през тази година, твърди местна асоциация.
Пазарът на автомобили в Китай продължава да се възстановява през юли от ограниченията срещу разпространението на коронавируса, благодарение отчасти на засиленето търсене на електрически превозни средства, предават ДПА и БТА.

За втори пореден месец най-големият автомобилен пазар в света бележи растеж. Автомобилните дилъри в Китай са продали 1,84 милиона нови пътнически превозни средства. Повече от една четвърт от тях (486 000) са електрически превозни средства.

Това е малко по-малко от продажбите през юни, но с 20 процента повече в сравнение с юли 2021 г., съобщи Китайската асоциация на автомобилните производители (CPCA). Тя очаква продажбите на електрически автомобили да достигнат рекордните 6 милиона до края на годината, два пъти повече в сравнение с 2021 г. Асоциацията дори определя тази прогноза като "консервативна".

Строгите ограничителни мерки срещу КОВИД-19, които китайските власти въведоха, както и недостигът на чипове в световен мащаб, се отразиха негативно на автомобилната индустрия. Управляващите в Китай се опитват да стимулират пазара на нови коли чрез различни мерки. Те например предлагат финансови облекчения при покупката на моторни превозни средства, които по-малко замърсяват околната среда, пише ДПА.

Ауто.Дир.бг