Това е най-скъпият сериал, правен някога, но продуцентите от Amazon на "Властелинът на пръстените: Пръстените на властта" определиха цената му от 1 млрд. долара като "изгодна сделка" на пищна световна премиера в Лос Анджелис в понеделник, съобщава „Geo News“.

Твърди се, че дългоочакваният телевизионен сериал, който стартира на 2 септември в стрийминг платформата на Amazon, е лична идея на Джеф Безос, мултимилиардер и основател на превърналия се в гигант за онлайн пазаруване стриймър.

Действието се развива в света на книгите на Дж. Р. Р. Толкин, хиляди години преди филмовата трилогия "Властелинът на пръстените", спечелила "Оскар", и ще се разгърне в 5 обширни сезона с по 10 епизода.

Безос се присъедини към звездите на сериала и създателите на филма на премиерата в калифорнийското студио "Кълвър" в понеделник вечерта, където първите два епизода бяха прожектирани преди грандиозно светлинно шоу с участието на десетки светещи дронове.

Изпълнителният продуцент Линдзи Уебър заяви, че разходите за сериала в размер на 1 млрд. долара са "много грабващо заглавие, за което хората ще говорят", но обеща, че зрителите ще "видят наистина измерението на парите на екрана".

В разговор с АФП на червения килим Уебър заяви, че главозамайващите разходи идват от "подготовката за пет сезона".

"Ако погледнете колко струва заснемането на един пълнометражен филм, в сравнение с него ние наистина сме доста евтини", добави тя, позовавайки се на мегабюджетните блокбастъри, пускани от водещите холивудски студия.

Действието на "Пръстените на властта" се развива 4000 години преди филмовата трилогия и оригиналните книги, в измислената "Втора епоха" - исторически период, очертан с по-малко подробности в творбите на Толкин.

Сериалът включва голям ансамбъл от актьори, които не са широко известни на световната публика. Морфид Кларк и Робърт Арамайо играят по-младите версии на елфите Галадриел и Елронд - герои, които вече са познати на феновете на филмите "Властелинът на пръстените".

"Това е епична приключенска история с универсални теми и истински израз на любов - всички работихме много усилено по нея и просто се надявам хората да й се насладят", каза Арамайо на премиерата в понеделник. "Те построиха град с пристанище и плаващи в него кораби - това е умопомрачително и наистина, наистина е невероятно да играеш на някои от тези декори." /БГНЕС