Кметовете на общините Каолиново, Венец и Върбица -  Нида Ахмедов, Нехрибан Ахмедова и Мердин Байрям, са сезирали областния управител Христо Христов за закъснение и проблеми с осигуряването на дърва за населението за предстоящия отоплителен сезон, съобщиха днес от пресцентъра на Областна администрация.

За решаване на проблема областният управител е провел работна среща с участието на кметовете на трите общини, на директора и заместник-директора на Североизточно държавно предприятие /СИДП/ инж. Ради Иванов и инж. Антон Дончев, директора на Държавно ловно стопанство „Паламара“ инж. Юлиан Будаков и директора на Държавно горско стопанство „Върбица“ инж. Росен Русинов.

Според кметовете, освен сериозно забавяне при доставките на дърва за местното население има и населени места, където изобщо не са доставени никакви количества дървесина, въпреки че има изготвени и предадени списъци в горските стопанства. Кметовете са изразили притеснения, че забавянето и липсата на дърва за отопление е предпоставка за възникване на социално напрежение сред населението, тъй като в селата хората се отопляват само на твърдо гориво.

Според директора на СИДП за осигуряването на дърва всички усилия ще бъдат приоритетно насочени през следващите месеци. Ръководителите на горските стопанства признаха, че при изпълнение на заявките има забавяне, а като причина изтъкнаха липсата на работна ръка при добива на дървесина.

В хода на разговорите са обсъдени допълнителни варианти за увеличаване на възможностите за добиване на дървесина при съвместни дейности с общините, а областният управител е поискал в кратки срокове да бъде намерено решение, което да успокои населението и хората да са наясно кога ще получат дърва за огрев.

За проблемите областният управител е изпратил и писмо до министъра на земеделието, с което сигнализира за забавените доставки при осигуряването на дърва за населението в региона.

ШУМ.БГ