Дарителска кампания в Норвегия събра над 20 000 евро за поставяне на паметник на моржа Фрея, който беше застрелян от властите за предпазване на хората, съобщи агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Решението да бъде убита 600-килограмовата млада женска от защитения вид предизвика шок в Норвегия, където морският бозайник спечели сърцата на хората. Между дългите дрямки - един морж може да спи до 20 часа на ден - Фрея беше заснета да преследва патица, да напада лебед и най-често да дреме на лодки, които бяха почти потопени под тежестта на тялото ѝ.

Дебатът за съдбата на Фрея се разпространи и извън границите на скандинавската страна. А след евтаназирането ѝ кампания в интернет набра 200 000 крони (20 300 евро), за да бъде издигната статуя на моржа.

"Убийството на Фрея изпраща изключително негативни сигнали, че Норвегия, и особено Осло, не е в състояние да осигури място за дивите животни", казва организаторът на кампанията Ерик Холм. "Като издигнем статуя на символа, в който се превърна Фрея за кратко време, ще напомним на себе си и на бъдещите поколения, че не можем и не трябва да убиваме или заличаваме природата, когато тя е на пътя ни."

Моржовете обикновено живеят в още по-северните ширини на Арктика, но Фрея достигна водите на норвежката столица Осло на 17 юли. Тя привличаше прекалено много любопитни според властите, които предупредиха, че животното ще бъде евтаназирано, ако хората продължат да се приближават твърде близо до него или да се къпят с него до степен да се изложат на опасност. След като тези инструкции не бяха спазени, моржът беше застрелян в неделя.

"Евентуална операция по преместването му би била изключително сложна и свързана с висок риск", обоснова се в изявление ръководителят на Норвежката дирекция по рибарство Франк Баке-Йенсен. "Разбираме, че това решение може да предизвика известна обществена реакция, но аз съм убеден, че то е единственото правилното. Грижим се за хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да са на първо място."

Баке-Йенсен и съпругата му впоследствие се оплакаха, че са започнали да получават смъртни заплахи. Самият министър-председател Юнас Гар Стьоре защити решението като "правилно".

"Внимателно проучихме всички възможни решения. Заключихме, че не можем да гарантираме благосъстоянието на животното с нито едно от наличните средства", обяви Баке-Йенсен.

Моржовете се хранят предимно с безгръбначни - мекотели, скариди, раци, както и малки рибки, и обикновено не са агресивни, ако не се почувстват застрашени.

Дневник