Британското списание "Икономист" отново публикува ежегодната си класация на най-добрите градове за живот в света през настоящата 2022 г. В списъка няма особени изненади, а Европа отново доминира над останалите континенти, участвайки с цели 7 града в първата златна десетка.

Виена

Град номер едно в списъка за поредна година е Виена. Австрийската столица е печелила същия приз многократно, като единствено по време на двете изминали пандемични години бе отстъпила от лидерската позиция. Очевидно обаче животът там се е завърнал към обичайните си спокойни темпове и от миналогодишното 12-то място Виена отново се е изкачила заслужено до първата почетна стълбичка. Защо обаче австрийската столица е вечното №1? Основната причина са природните дадености там. Виена разполага с наистина обширни зелени площи, които представляват половината от градското пространство. Редица паркове, гори и хълмове превръщат града не само в една от най-зелените европейски столици, но и в място с чист въздух, за което заслуги има и местното управление, което от десетилетия насърчава гражданите да ползват градски и еко транспорт, при това успешно. Друг важен фактор е, че дори питейната вода, с която е снабдена Виена, извира директно от Алпите, както и фактът, че цените на наемите там имат таван, а престъпността е сред най-ниските в Европа изобщо.

Копенхаген

Второто място тази година отива при Копенхаген. Дали заради безплатното образование или безупречната здравна система, много хора от цял свят избират именно столицата на Дания, за да се установят там трайно. Стандартът на живот обаче е висок и Копенхаген се счита за един от скъпите за пребиваване градове, но в същото време и възможностите за реализация са повече. В последното десетилетие датската столица е и пример за борбата със замърсяването на въздуха, в която постига голям процент успеваемост. Там се насърчава развитието на устойчивата енергия и са изградени множество вятърни генератори. Освен това властите стимулират ползването на градски транспорт, както и придвижването с велосипеди или пеш, като непрестанно създават все по-добри условия, така че гражданите да имат алтернатива на автомобилите си. Приоритет е и създаването и на т.нар. "градска природа" - повече зеленина, по-добър начин на живот.

Цюрих

Цюрих заема последната позиция в челната тройна и е сред населените места с най-висок стандарт на живот в света. Макар да си е създал реноме на бизнес център, всъщност е много повече от това, благодарение на чудесната си природа, климат, чист въздух, пространство и изключително развита култура. Заплатите на местните се струват неприлично високи на чуждестранните туристи, докато обаче всеки лично не се убеди колко всъщност са скъпи дори продуктите от първа необходимост по рафтовете на супермаркетите там. Хубавото обаче е, че цените са относително стабилни и няма сериозни разминавания между тях в различните търговски обекти. Сред големите минуси е откриването на жилище, тъй като наемодателите са изключително придирчиви, изискват дебел топ с документи и е задължително наемателите да успеят да докажат своята платежоспособност и финансова надеждност.

Калгари

Калгари е най-големият град в канадската провинция Алберта, а според много проучвания това е и най-добрият град за живеене в цяла Канада. Разположен е в плодороден район сред пасища и живописни ливади, във високите плата на 80 км източно от канадските Скалисти планини. Някога градът е бил известен с името Cowtown или "Кравешкия град". През 19 век в селището живеят едва около 1000 души, но с построяването на жп линиите и откриването на запасите от петрол Калгари започва бързо да се развива и днес е най-бързо растящият град в Канада. Характерно за него е, че там са изключително развити културният живот и изкуствата. Ежегодно се провеждат редица фестивали на всякаква тематика. Местните са изключително толерантни към различните религиозни общности. Именно заради това там е изградена и най-голямата джамия в Канада.

Ванкувър

От години се говори за Ванкувър като за едно от най-добрите места за живеене в света и през 2022 г. той отново е на челна позиция, заемайки петото място. Намира се в провинция Британска Колумбия - най-западната на територията на Канада. Градът е голям индустриален център, разположен на мястото на вливането на река Фрейзър в Тихия океан. Климатът е сред най-меките и приятните на територията на Канада. Живописната природа наоколо спомага качеството на въздуха, но и привлича много туристи от цял свят, повечето пристигащи по вода. Пристанището на Ванкувър е най-голямото в страната, а туризмът е основно перо в бюджета. Дърводобивната и обработваща промишленост и минната индустрия са другите два стълба на местната икономика. Във Ванкувър е добре развита и филмовата индустрия.

Женева

Женева също има "абонамент" за класациите за най-добри и скъпи за живот градове в света. Намира се в югозападна Швейцария и е столица на едноименния френскоезичен кантон. С население от близо 200 хиляди души Женева е вторият по големина град в страната. Любопитен факт е обаче, че 44% от жителите на града са всъщност чужденци. Там са избрали да разположат своите централи и редица важни международни институции, като Европейския отдел на ООН, на Червения кръст, Световната търговска организация, Световната здравна организация, Европейската организация за ядрени изследвания и други. Природата наоколо е повече от невероятна, а според статистиката в Женева около 20 % от населението са милионери. Минималната заплата там е най-високата в света за 2022 г. и възлиза на 3700 евро месечно.

Франкфурт

Седмото място е запазено за Франкфурт. Немският град е еклектика между лъскави и футуристични сгради и средновековна архитектура. Той също е прочут като един от най-зелените в Европа заради огромните си по територия паркове и тревни площи, които се намират в сърцето на града и спомагат за по-високото качество на въздуха и по-добрата заобикаляща среда. Въпреки че Франкфурт е европейският град, който вероятно най-силно прилича на Ню Йорк със своите небостъргачи, влиятелната си фондова борса и десетките си банки, в същото време е дом на десетки музеи. Градът попада и в топ 5 на най-скъпите в Германия и се отличава с наситения си нощен живот.

Торонто

Торонто е безспорно най-големият град в Канада. Смята се, че това е едно от най-разнообразните в културен аспект места в света, защото повече от половината от жителите му са родени в други страни. Причината да има толкова емигранти е, че животът е сравнително евтин. Храната, жилищата, забавленията са с по 50 до 80 % по-ниски цени в сравнение с други мегаполиси от рода на Ню Йорк, Лондон, Париж и Дубай. Торонто е голям международен бизнес и финансов център. Също така е финансовата столица на Канада, както и културно, здравно и изследователско средище на страната. Там се намира и най-голямата българска общност в Канада.

Амстердам

Амстердам заема предпоследното девето място в класацията за най-хубави за живот градове в света през настоящата година. Въпреки че за столицата на Нидерландия съществуват митове, че всичко там е позволено, всъщност е един от градовете с най-нисък процент престъпност. Животът там е относително скъп, но пък много добре уреден по отношение на здравеопазването и образованието. Именно отличната им система на обучение е причината там всяка година да пристигат хиляди студенти от други страни. Въпреки че често свързваме Нидерландия и Амстердам с безкрайни партита, които продължават до зори, в действителност нещата са съвсем различни. Много обекти затварят не по-късно от 18 ч. и местните живеят повече от спокойно. Амстердам е културен, финансов и образователен център на държавата. Основният му минус е малката територията и нарастващото население.

Осака

Единственият азиатски град, попаднал в настоящата класация, е Осака в Япония. Разположен в устието на реките Йодо и Осака Бей, Осака е третият по големина на населението град в Страната на изгряващото слънце след Токио и Йокохама. Историята на японския град е на над 1400 години, а жителите гонят вече 3 милиона. Бизнес сградите изграждат динамичния пейзаж на индустриалната част на града, но в Осака има и множество музеи и културни центрове. Заради изключително развиващата се икономика, Осака е втория най-скъп за живот град в света след Сингапур, а освен това е изключително уязвим на тема екологични проблеми и природни бедствия, макар да се полагат сериозни усилия за подобряване на ситуацията в тази посока.

dir.bg