Гигантски бури, мощни ветрове, сияния, екстремни температури - процесите на Юпитер привличат учените и те се надяват, че сега ще могат да научат повече за най-голямата планета в Слънчевата система.

Това казва американската космическа агенция НАСА, като публикува изображения на Юпитер, направени миналия месец от "Джеймс Уеб" и представящи по непознат начин най-голямата планета в Слънчевата система. Първите снимки от "Джеймс Уеб" дойдоха преди малко повече от месец.

Изображенията са комбинирани от три инфрачервени филтъра на инструмента Near-Infrared Camera (NIRCam).

"Не бяхме виждали Юпитер така. Невероятно е", казва астронотът Имке де Патер от Калифорнийския университет, която има основна роля в проекта.
Сиянията, които се наблюдават и на Земята (известни тук като северно и южно сияние), са причинени от взаимодействието на заредени частици слънчев вятър с магнитосферата (пространството около магнитното поле). Тъй като и други тела в Слънчевата система имат магнитосфера, сияние може да се наблюдава дори на някои естествени спътници.

Данните не достигат до Земята във вид на красиви картини: в тях е съдържа информацията за яркостта на светлината в детекторите на "Джеймс Уеб" и е нужна обработката ѝ, за да се появи изображението.


Към тези изображения цветовете са добавени допълнително, за да се виждат отделните явления на Юпитер, тъй като инфрачервената светлина - с каквато работи "Джеймс Уеб" - е невидима за човешкото око. По-близките до червеното предполагат по-големи дължини на вълните, по-късите са по-близко до синьото.

Голямото червено петно - бурята, достатъчно голяма, за да погълне Земята - изглежда бяло, защото отразява голяма част от светлината.

Изстреляният в края на декември най-голям космически телескоп търси първите звезди и изследва състава на екзопланети, но ще се използва и за наблюдение на отделни обекти в Слънчевата система.

Дневник