В момента Европа преживява вероятно най-тежката суша от 500 години насам, като за две трети от нея е издадено някакво предупреждение за засушаване, съобщава BBC News.

Това сочи последният доклад на Глобалната обсерватория за засушаването, изследователско звено на Европейската комисия, според който 47% от континента са в състояние на "предупреждение".

Това означава, че почвата е изсъхнала, а други 17% са в състояние на "тревога", което означава, че растителността "показва признаци на стрес", продължава новинарският уебсайт.

Резултатите показват, че почти всички реки в Европа са пресъхнали в някаква степен, а реколтата от земеделски култури се очаква да намалее в сравнение със средната стойност за последните пет години - 16% за царевицата, 15% за соята и 12% за слънчогледа.

Ройтерс съобщава, че производството на електроенергия от водноелектрически централи и водоснабдяването, използвано за захранване на охладителните системи в електроцентралите, са пострадали, а ниските нива на водата са възпрепятствали и вътрешното корабоплаване.

През последните няколко седмици екстремните метеорологични условия "предизвикаха призиви за повече действия за справяне с изменението на климата", се казва още в доклада.

Според "Файненшъл таймс" тази година горските пожари са се разпространили бързо из целия континент, като са изпепелили повече от 4,6 пъти повече от средната площ на земята за последните 19 години на сезони на горски пожари, докато ледниците в Алпите се топят с рекордни темпове.

В доклада за засушаването се отбелязва, че дъждовете ще се върнат тази есен, а през следващите месеци се предвижда "близко до нормалното" време, допълва Politico.

Дир.бг