С премиера на романа "Времеубежище" на Георги Господинов Нюйоркската публична библиотека открива новия си литературен сезон, съобщи българското издателство на автора "Жанет 45".

На 7 септември от 18.00 часа в културната институция в американския град ще се проведе дискусия с Георги Господинов, а веднага след него в литературната програма е участието на нобеловия лауреат от миналата година Абдулразак Гурна.

През 2017 г. българският писател спечели едногодишен престой в престижния "Кулман център" на Нюйоркската библиотека, събиращ изследователи и писатели от цял свят. Тъкмо там Господинов започна работата си по "Времеубежище".

През пролетта на тази година романът беше издаден в САЩ от издателство Liveright в превод на Анжела Родел.

"Докосващ и интелигентен", писа за книгата "Ню Йорк Таймс" в голяма рецензия, а "Ню Йоркър" отбеляза: "Господинов пише хитроумно, притегляйки внимание върху насилието, което миналото упражнява върху настоящето." Британският "Гардиън" пък избра българския роман за книга на седмицата.

Дискусията върху "Времеубежище" в Нюйоркската библиотека ще бъде водена от проф. Валентина Измирлиева, дългогодишен професор в Колумбийския университет и медиевист. Нюйоркската публична библиотека е една от четирите най-големи в света с над 53 милиона книги, превърнала се отдавна в една от най-важните културни институции в САЩ.

Другата новина от Америка е, че тази година Георги Господинов е избран за гост-писател на института "Хариман" към Колумбийския университет. В рамките на месец той ще води семинар в един от най-престижните университети, част от т.нар. Бръшлянова лига.

Следващата възможност за среща с Господинов в Ню Йорк е на 2 октомври на Бруклинския литературен фестивал, където писателят ще се включи в дискусия, посветена на паметта и времето.

Дневник