Равил Маганов, председателят борда на директорите на втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл", се е самооубил, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Маганов почина рано в четвъртък след падане от шестия етаж на болницаhttps://www.shum.bg/article/228842/ в Москва.

Според източника на ТАСС 67-годшиният председател на борда на "Лукойл" е бил приет в болница след прекаран инфаркт и е приемал антидепресанти.

Агенция Ройтерс пише, че не може да провери тези подробности, но трима нейни източници, които са познавали отблизо починалия, не вярват Маганов да се е самоубил.

Друг източник, близък до компанията, съобщава на Ройтерс, че ръководството на "Лукойл" също смята, че председателят се е самоубил, но източникът не е видял доказателства или документи в подкрепа на това. В изявление на "Лукойл" се казва само, че Маганов е "починал след тежко заболяване".

Следствието е отказало да отговори на Ройтерс.

"Лукойл" е частна компания, която се конкурира с руския държавен енергиен гигант "Роснефт" ROSN.MM. В изявление се казва, че Маганов е "починал след тежко заболяване".

Най-малко шестима други руски бизнесмени, повечето с връзки в енергийната индустрия, починаха внезапно при неизяснени обстоятелства през последните месеци.

Всички те са намерили смъртта си в Русия с изключение на топ мениджъра на най-големия производител на втечнен газ "Новатек" Сергей Протосеня, чието тяло беше открито заедно с това на жена му и дъщеря му във вила в Испания. Каталунската регионална полиция, разследваща случая, каза, че смята, че той ги е убил и след това е посегнал на живота си.

Маганов е работил в Лукойл от 1993 г., малко след създаването на компанията, и е ръководил нейното рафиниране, производство и проучване, ставайки председател на борда през 2020 г.

Необичайно за руските компании "Лукойл" зае публична позиция относно намесата на Москва в Украйна. В изявление от 3 март бордът на директорите на компанията изрази своята загриженост относно "трагичните събития" в Украйна и призова за "възможно най-бързо прекратяване на въоръжения конфликт" чрез преговори.

От 2014 г. "Лукойл" е обект на секторни санкции, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ след анексирането на Крим от Украйна от Москва.

"Лукойл" се опитва да разшири бизнеса си в Африка и има рафинерии в Европа, включително в България и Италия. Спекулациите, че "Роснефт" иска да купи "Лукойл", които се носят от години, бяха отречени и от двете компании, припомня Ройтерс.

Дневник