Югоизточна Европа е районът, в който младите хора най-късно напускат домакинствата на родителите си. В България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола.

Това показват данни на "Евростат" за 2021 г., отчитащи, че има три държави от ЕС, в които младите поемат по-късно от българите по самостоятелен път: Хърватия, Португалия и Словакия. На другия полюс традиционно са скандинавски държави (Финландия, Дания, Швеция), където има и много малка разлика между двата пола.

"Напускането на родителския дом се счита за крайъгълен камък в прехода от детството към зрелостта. Причините зад тази стъпка може да варират от материална независимост до образование, работа, преместване с партньор, женитба и раждане на деца и т.н. Пътят към независимост обаче може да не е лесен и може да се случи на различна възраст. Това несъответствие може да отразява разнообразието от предизвикателства, пред които са изправени младите хора в Европа, както и културните различия между страните", казват от "Евростат".

През 2021 г. в целия ЕС младите хора (15-34-годишни) са напуснали родителското си домакинство средно на възраст 26.5 години. Разликата между Португалия (33.6 години) и Швеция (19 години) е почти десетилетие и половина.

Във всички страни от ЕС младите жени са напуснали родителския дом по-рано от младите мъже (25.5 години срещу 27.4 години).

В 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша) мъжете напускат родителския си дом средно след 30-годишна възраст. За разлика от тях жените се изнасят от дома на родителите си дом след тази възраст само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Ефектът от пандемията

 

Когато става дума за мъжете, възрастта на напускане е 28.0 години през 2006 г., след което този праг започна да слиза надолу до най-ниската си точка през 2019 г. от 27.1 години. Иначе казано, спадът е с общо почти една година между 2006 и 2019 г.

След това, през 2020 г., възрастта на мъжете, напускащи родителския дом, се повиши с 0.3 години, което е най-високото увеличение от 2006 г. насам. Тази важна промяна между 2019 и 2020 г. вероятно е предизвикана от пандемията от COVID-19, която може да е накарала младите хора да преосмислят възможността да се изнесат и да решат останат малко по-дълго в дома на родителите си. След началото на нормализацията средната възраст на младите мъже, напускащи родителското домакинство между 2020 и 2021 г., остава стабилна.

Но дългосрочната тенденция на възрастта, на която жените напускат родителското домакинство, не разкрива толкова големи колебания, колкото при мъжете: тя е спаднала само с 0.3 години - от 25.5 години през 2006 г. на 25.2 години през 2019 г.

Връзката с ходенето на работа

Държавите, в които младите хора напускат родителското домакинство на по-напреднала възраст, е по-вероятно да имат по-нисък коефициент на участие в работната сила (наричан още "коефициент на активност") за младите хора (на възраст 15-29 години).

Повечето страни, в които младите хора напускат родителския си дом на възраст над 29 години, имат по-нисък процент на участие в работната сила за хората на възраст 15-29 години - около или под 50% .

Дневник