За втори път в рамките на пет дни американската космическа агенция НАСА спря започналото обратно броене и отложи планирания опит за изстрелване на дебютния тестов полет на своята гигантска ракета от следващо поколение, първата мисия от програмата "Артемида" (Artemis) на агенцията за пилотиран полет до Луната и Марс, съобщава "Ройтерс".

Вторият опит за изстрелване на високата колкото 32-етажна сграда (98 м) ракета Space Launch System (SLS) и нейната капсула Orion беше отменен след неколкократни опити на техници да ремонтират опасно изтичане на суперохладено течно водородно гориво по време на зареждането на космическия кораб.

Ракетата беше планирано да бъде изстреляна в 14:17 часа източноамериканско време (21:17 ч. българско) от космическия център "Кенеди" във Флорида за тестов полет към Луната.

В понеделник (29 август) изстрелването на SLS беше спряно заради изтичане на гориво и повреден термосензор на двигател. Смяташе се, че проблемите са решени от инженерите на НАСА.

НАСА може да насрочи друг опит за изстрелване на ракетата в понеделник или вторник. Метеорологичните условия винаги са допълнителен фактор.

Мисия "Артемида 1" се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега. Целта на "Артемида 1" е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността ѝ.

Дневник