Електронните цигари и устройства и вейп модове са категоричен път към изграждане на никотинова зависимост. А уж бяха създадени, за да оттласкват младежите от обикновените цигари, твърди проф. Люк Кланси от Tobacco Free Research Institute Ireland.

Ново изследване на института показна, че значителен брой тийнейджъри, които никога не са пушили, си купуват е-цигари и електронни устройства, и се пристрастяват към тях. Изследването е проведено в Ирландия, като там делът на 16 и 17-годишните, които са опитвали електронни цигари, се е увеличил от 23% през 2014 г. на 39% през 2019 г.

А 68% от тези, които са опитвали електронни цигари, казват, че това им е първата цигара и никога не са опитвали традиционни цигари.

Основните причини, които тийнейджърите посочват, за да опитат електронни цигари, са любопитство (66%), и защото техните приятели пушат такива (29%). Само 3% от анкетираните твърдят, че са си купили електронна цигара, за да откажат традиционните.

Изследването сочи още, че младежите, чиито родители са пушачи, са с 55% по-склонни да опитат електронни цигари.

Новото изследване е представено на международния конгрес на Европейското респираторно общество в Барселона, Испания.

Професор Люк Кланси, генерален директор на Института, е загрижен, че според изследването има нарастваща употреба на електронни цигари в световен мащаб, като тенденцията е притеснителна. „Има схващане, че е-цигарите са по-добра алтернатива на пушенето, но нашето изследване показва, че все повече хора, които никога не са пушили, си купуват електронни устройства и се пристрастяват към тях. Това показва, че е-цигарите са път към никотиновата зависимост, а не изход от нея".

Професор Джонатан Григ, председател на Комитета за контрол на тютюнопушенето към Европейското респираторно общество, коментира: „Тези открития са тревожни не само за тийнейджърите в Ирландия, но и за семействата по целия свят.“/БГНЕС