От 10 септември, събота, пещера „Бисерна“ ще бъде отворена отново за туристи. Влизането ще става само с предварително записване на телефон 054/800 765 в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“, съобщиха от там.

Посещенията ще бъдат възможни във всички съботи и недели до началото на ноември месец в часовете 10 ч., 11.30 ч., 13 ч и 15 ч., а в работните дни в пещерата ще се влиза от 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. В понеделник и вторник туристи няма да се приемат. Минималния брой посетители е 8 души, а максималният - 12. , уточниха от ПП „Шуменско плато“.

От там припомнят, че маршрутът вътре в пещерата е дълъг около 800 метра в едната посока. До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два - от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени  по всички маршрути.

Температурата в пещера „Бисерна“ е 10 градуса. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки и топла дреха. Туристи ще се приемат до ноември месец, тъй като е съобразено с жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. През студените месеци крилатите бозайници изпадат в хибернация за да оцелеят без храна до пролетта и безпокойството в този период е забранено.

ШУМ.БГ