България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, която заедно д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение "България без дим", и Павел Антонов, PhD от фондация "БлуЛинк", започват гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

В рамките на мисията доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще посетят щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие на тютюнопушенето.

Гергана Гешанова припомни, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младите хора как да живеят здравословно, така че да не се разболяват, посочи тя.

Гешанова алармира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат.

България още през 2006 г. е подписала, заедно с още над 180 страни, Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни отдавна е трябвало да приложи всичко по тази конвенция. Ние обаче вършим само това, което ЕС ни притиска да свършим по отношение на тютюнопушенето, каза Гешанова. Няма инициатива и стремеж държавата да направи нещо, за да подобри здравословното състояние на хората в България, констатира тя заедно със своите колеги.

Те настояват България да си изпълни задълженията по Рамковата конвенция. Затова и екипът на гражданската мисия вече се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в парламента. Повечето от партиите са заложили в програмите си мерки, свързани със здравеопазването и тютюнопушенето, но от организациите за борба с този порок имат няколко важни искания.

На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи изделия. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи изделия. Законът у нас го разрешава, а това трябва да се промени спешно, смятат лекарите. Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн. Поставянето на реклами на видно място е недопустимо, ако ние държим на здравето на нацията си, коментира д-р Гешанова.

Според нея и колегите ѝ трябва да се забрани спонсорството на компаниите за тютюневи изделия. Никъде на запад не се рекламира в какви каузи и кампании участват компаниите за тютюневите изделия. По официални данни продуктите, които тези компании предлагат на пазара, убиват половината от своите ползватели.

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи като полицията например, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с проверките, разполагат с много малко служители, които не могат да контролират ефективно.

Не на последно място специалистите настояват за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, което е мощен фактор за ограничаването на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от населението ще реши да не пуши, посочи Гергана Гешанова.

/БТА/Днес.бг